Index Vakbarát Hírportál

Nagy lépésre készül a Lufthansa

2023. március 8., szerda 17:31

A német Lufthansa arra készül, hogy felvásárolja az olasz ITA Airways légitársaságot. Ez az a cég, amely megörökölte az Alitalia járatait annak 2021-es csődje után.

A római pénzügyminisztérium már aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a Lufthansa megvásárolja az ITB kisebbségi tulajdonrészét. A német Bild értesülései szerint az új tulajdonos arra készül, hogy a vállalatot átnevezze, és visszahozza az Alitalia márkanevet.

Ennek két oka van: az olaszok szeretik az Alitaliát, és az ITA jelenleg birtokolja is az Alitalia név jogait, csak nem használja. Az Alitalia név múltja miatt értékesebb a világpiacon, mint az ITA.

Az ajánlat szerint a Lufthansa 300 millió eurós tőkeemelést hajt végre az ITA-nál. Cserébe a cég a részvények 40 százalékát kapja meg. A tárgyalások már a végső szakaszban vannak.

Néhány kérdést azonban még tisztázni kell. Az ITA a Sky Team légi szövetséghez, a Lufthansa a Star Alliance-hoz tartozik. A felvásárló szövetségébe való átmenet logikusnak tűnik, de ez ügyben még nincs döntés.

A Lufthansa vezérigazgatója, Carsten Spohr már a következő felvásárlást tervezi. A portugál kormány el akarja adni a TAP állami légitársaság legalább 50 százalékát. A Lufthansa azonban nem az egyetlen érdeklődő: kemény konkurenciát jelent az Air France–KLM és a British Airways Holding IAG.

Rovatok