Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György: Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

2023. március 8., szerda 10:22

A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, „eleresztette az egyensúlyt”, és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások. De már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettek utat.

Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben

– mondta Matolcsy György.

Hozzátette, még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. „Elvileg igen, mert megtették korábban többször is, de még most nem látható” – értékelt.

Már nyíltan támadja a kormányt

Matolcsy György messziről indította a beszédét. Kifejtette, hogy a 2010 és 2019 közötti korszak, a „trianoni utáni” 100 év a legjobb évek voltak gazdasági történeti szempontból. Szerinte ez a reformoknak és az egyensúlyi növekedésnek volt köszönhető. „Világos sikerek voltak 2019-ig. De ezt követően valami megváltozott, és visszatérőben vannak az 1970-es és az 1940-es évek” – fogalmazott a jegybank elnöke, aki hozzátette, hogy ezt „2019-ben a Magyar Nemzeti Bank előre jelezte”. Részletezte, hogy gyakorlatilag az összes mostani problémát – így a tartós inflációt is – az MNB felismerte, és jelezte a kormánynak.

Matolcsy György ezt követően egyértelművé tette, hogy 2021 közepén a jegybank teljesen új monetáris politikát kezdett. Visszavonta a gazdaságélénkítő programjait, és elindított egy kamatemelési ciklust.

És sikeresen megindult az infláció letörése. De itt történt egy törés a jegybank és a kormány között. Míg a Magyar Nemzeti Bank kötelezően rálépett a fékre, addig a kormány nem kötelezően rálépett a gázra

– ezzel támadta a kormány mostani intézkedéseit.

A legnagyobb műhibának a költségvetés elengedését és az ársapkák bevezetését nevezte meg.

Szerinte mostanra lehagyott minket Portugália és Lengyelország, Románia nagyon közel van hozzánk, Horvátország pedig ki fog lőni. Szerinte az egyik fontos tanulság, hogy a múlt hibái akár 10 évre is visszavethetnek minket. Majd kitért arra, hogy a miniszterelnök egy beszélgetés során azt mondta neki, hogy „ha mérek, veszítek”, de szerinte ez nem igaz, hiszen „aki nem mér, már veszített”. Egyértelművé tette, nem frusztrált, és nem veszett össze a miniszterelnökkel sem, csak

elvi ellentét van a jegybank és a kormány között.

Matolcsy György a parlamentben arról is beszélt, már jóval korábban lehetett látni, hogy energiaár-robbanás előtt állunk. Ezt szerinte az MNB előre jelezte, hogy „visszatér az a korszak, amikor beköszönt a stagfláció korszaka”, de „a kormány nem vette figyelembe a jegybank javaslatait.”

Példaként azt hozta fel, hogy a koronavírus által okozott gazdasági válság kezelését 14 hónap alatt sikeresen megoldották Magyarországon, ez szerinte példa nélküli. „Ezt Magyarország jól kezelte, mert döntő szerepet kapott az együttműködés és a szövetség, valamint a hitelek” – fejtette ki a jegybank elnöke. Ugyanakkor miután ezt sikeresen kezelték, Matolcsy György szerint az MNB teljes mellszélességgel ráfordulhatott az új válságmegelőzésre: az infláció kezelésére. 

„De a kormány nem így gondolta, És ez nagy kár” – ezzel egyértelműen bírálta Matolcsy György az Orbán-kabinetet.

Szerinte a mostani válságkezelés megpecsételi ezt az évtizedet, és „nagyon nehéz lesz visszatérni” a helyes egyensúlyi pályára. Ez a gazdasági helyzet szerinte sokáig velünk marad.

Magyarország a hibás gazdaságpolitikai fordulat következtében 2022 második felében több csapdába sétált bele: egyik a pénzügyi, ami számos alproblémából áll – itt külön bírálta a külföldi működőtőke-befektetések beáramlását, mert „a hitelnél magasabb ennek a tőkének a megtérülése”. Továbbá kiemelte azt is, hogy korábban még 2010-ben a kormány – „és itt a miniszterelnök urat értem” – nem fogadta el azt az energiamegújuló programot, amit még Matolcsy György terjesztett be akkori miniszterként. 

A parlamenti közvetítésben üres padsorok voltak láthatóak Matolcsy György beszéde közben, aminek oka valószínűsíthetőleg az, hogy kormányülés zajlott szerda délelőtt. Hogy Matolcsy György miért éppen ekkor szólalt fel a parlamentben, valószínűleg az sem véletlen.

Varga Mihály már reagált a kritikákra

Az Indexnek lehetősége volt Varga Mihály pénzügyminisztertől egy interjú keretében kérdezni. A szerda reggel megjelent cikkben a tárcavezető sok más téma mellett Matolcsy György mára már rendszeres támadásai kapcsán leszögezte: „abból indulok ki, hogy egy csapatban játszunk, amelyik növekedést és stabilitást akar”.

A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. A válságkezelés eredményeként tavaly magas maradt a növekedés, magas a foglalkoztatottság. Fontos a növekedés megtartása, hogy a gazdaság különböző területei ne álljanak le, hiszen ezeket újraindítani és -építeni mindig sokkal többe kerül, mint megtartani

emelte ki a tárcavezető, majd kitért arra is, hogy az MNB önálló, független intézmény, sok mindenről van véleménye. Érdemes azonban azt is mérlegelni, hogy a vélemény sokszor egy olyan kommunikációs térbe érkezik, amely a különbségeket szereti felnagyítani.

Matolcsy György teljes beszédét alább tekinthetik meg, a videóban 2:45 percnél kezdődik.

Nem először ment szembe a kormánnyal Matolcsy György

Nem ez volt az első eset, hogy a jegybankelnök kemény gazdaságpolitikai bírálatot fogalmazott meg. Matolcsy György egy tavaly decemberi kijelentése is nagy visszhangot váltott ki, az MNB elnöke ekkor az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén kijelentette: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

(Borítókép: Matolcsy György 2020. április 16-án. Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok