Index Vakbarát Hírportál

Tíz évet kapott a bankár elsikkasztott milliókért, amiből A Wall Street farkasát forgatták

2023. március 10., péntek 09:27

Tíz év börtönbüntetésre ítélték a Goldman Sachs multinacionális vállalat volt bankárát dollármilliárdok sikkasztása miatt. A vádak szerint Roger Ng és társai a pénzt csúcskategóriás ingatlanok, ékszerek és műtárgyak vásárlására költötték, valamint A Wall Street farkasa című filmet is ebből finanszírozták.

A Goldman Sachs volt bankárját, Roger Ng-t csütörtökön 10 év börtönbüntetésre ítélték, mivel közreműködött  a malajziai 1MDB állami vagyonalapból származó dollármilliárdok elsikkasztásában – írja a Reuters.

Brooklyn szövetségi bíróságának esküdtszéke tavaly áprilisban találta bűnösnek Ng-t abban, hogy segített volt főnökének, Tim Leissnernek pénzt sikkasztani az alapból, a bevételt tisztára mosni és kormányzati tisztviselőket megvesztegetni.

A vádak szerint a Goldman mintegy 6,5 milliárd dollárt gyűjtött össze a vagyonalap számára 2012-ben és 2013-ban. Az amerikai ügyészek azt állítják, hogy az összegből 4,5 milliárd dollárt sikkasztottak el tisztviselők, bankárok és társaik, amely a Wall Street történetének egyik legnagyobb botránya volt. 

Az igazságügyi minisztérium szerint a pénzeket csúcskategóriás ingatlanok, ékszerek és műtárgyak vásárlására, valamint

A Wall Street farkasa című hollywoodi film finanszírozására használták fel.

Az amerikai kerületi bíró szerint Ng és vádlott-társai lényegében ellopták a malajziai népet segítő infrastrukturális és gazdaságfejlesztési projektekre szánt pénzt. Leissner bűnösnek vallotta magát, és egy együttműködési megállapodás keretében tanúskodott Ng ellen, aki viszont fellebbezni fog. Azzal érvelt, hogy a 35 millió dollárnyi kenőpénz, amelynek elfogadásával vádolták, valójában a felesége befektetéseinek megtérülése volt.

korrupciós botrány megrázta a malajziai politikát is. Najib Razak volt miniszterelnök 12 éves börtönbüntetését tölti, miután egy malajziai bíróság elítélte, amiért 10 millió dollárt fogadott el az 1MDB egykori egységétől. Najib tagadta a vádakat.

(Borítókép: Roger Ng 2023. március. 9-én. Fotó: Brendan McDermid / Reuters)

Rovatok