Index Vakbarát Hírportál

Levegőben lóg az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődhulláma

2023. március 11., szombat 09:56

Újabb bankcsődhullám ütheti fel fejét a Egyesült Államokban. Pénteken bezárták a Szilícium-völgyben székelő egyik pénzintézetet. A betétesek várhatóan az utolsó centjeikhez is hozzáférnek, a technológiai szektor feje felett azonban sötét felhők gyülekeznek.

Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődhulláma kezd kirajzolódni. Ennek első jele, hogy

a kaliforniai szabályozó hatóságok bezárták a Szilícium-völgyben székelő, technológiai startupokat kiszolgáló pénzintézetEt, a Silicon Valley Bankot (SVB)

– írja a New York Times.

A SVB-é két és félév után az első csőd az FDIC által biztosított bankok körében. 2020 októberében az Almena State Bank omlott össze.

Az FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation – egy amerikai kormányzati vállalat, amely biztosítást nyújt a betétesek számára az amerikai kereskedelmi forgalomban) közölte: a pénzintézet mind a 17, Kaliforniában, valamint Massachusettsben lévő fiókját kinyitja hétfőn, és minden betétes teljeskörűen hozzáfér a betétjeihez.

Pénteken leállították a pénzintézet részvényeivel való kereskedést, amelyek csütörtökön 60 százalékot veszítettek értékükből.

Az SVB tavaly december 31-én mintegy 209 milliárd dollárnyi eszközállománnyal, valamint 175,4 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkezett.

Aggódnak a völgyben

A Szilícium-völgyet pánik szövi át, az SVB csődje csak a kezdet lehet. A technológiai iparág küzd a változó gazdasági környezettel, a befektetői részéről pedig komoly nyomás érkezik, hogy az évekig tartó, növekedést elősegítő pénzköltés után most a költségek csökkentésére és a nyereségre fókuszáljanak.

Szintén sötét felhőket jelent az iparág felett, hogy nemcsak az SVB részvényeivel, hanem más regionális pénzintézetek értékpapírjaival való kereskedés is leállt.

A technológiai szektorban tavaly 161 ezer embert bocsátottak el, az idei első két hónapban pedig újabb 120 ezer munkavállaló lábára kötöttek útilaput.

Elemzői vélemények szerint idén további 20 százalékos esés vár a szektorban tevékenykedő cégek részvényárfolyamaira, és újabb csődhullám sem zárható ki.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok