Index Vakbarát Hírportál

Ragaszkodik az orosz energiához a magyar kormány, de az inflációt letörné

2023. március 11., szombat 13:09

Kilencpontos vállalást tett közzé Facebook-oldalán a magyar kormány. A többi között az infláció letörése, valamint az orosz energiaellátás fenntartása mellett is hitet tettek.

Bár korábban több elemző is az infláció visszaszorításának nehézségét, valamint a Pénzügyminisztérium túlzottan optimista inflációs várakozásait hangsúlyozta, a kormány vállalásának első pontja egyértelmű: „letörjük az inflációt”. A kilenc vállalást a magyar kormány a hivatalos Facebook-oldalán tette közzé.

A második pont a kabinet által régóta ismételt panel, miszerint „a háborúból kimaradunk, ehhez elég erősek vagyunk”.

„Biztosítjuk a rezsivédett árakat” – szól a harmadik vállalás. Tavaly nyáron a kormány a rezsicsökkentés részleges kivezetéséről döntött. Az áram (210 kWh/hó), valamint a gáz (144 köbméter/hó) esetében is meghatározott egy átlagfogyasztási szintet, az efölött történő fogyasztásra már a piaci ár vonatkozik.

„Minden szankciót megvétózunk, ami sérti a magyar érdekeket.” Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken sokadik alkalommal is a brüsszeli szankciók káros hatásaira hívta fel a figyelmet: „az Európai Unió a szankciókkal gyakorlatilag először lábon, aztán végül már tüdőn is lőtte magát, miután a korlátozások a magas infláció nyomán sokkal jobban sújtják az európai gazdaságot, mint az oroszt”.

Az ötödik pont szerint megvédik a 4,7 millió munkahelyet, és még többet hoznak létre. Azt a Moody’s hitelminősítő is kedvező fejleményként értékelte szerdán közzétett elemzésében, hogy a foglalkoztatás az energiaválság ellenére is magas szinten maradt. A magyar munkaerőpiac azonban egyre feszesebb, már lasszóval kell fogni a hazai munkaerőt.

A magyar kis- és középvállalkozások nehéz évre számíthatnak. A kormány vállalta, hogy „akkor is támogatja a kkv-kat, ha a jegybanki alapkamat magasan marad”.

„Ösztönözzük a beruházásokat, és a szükséges energiakapacitásokat is kiépítjük” – szól a hetedik vállalás.

A nyolcadik pont az exportorientált növekedés fennmaradásáról szól, míg az utolsó vállalás az orosz energiaellátás fenntartását hangsúlyozza. Utóbbiról megoszlanak a vélemények. Az Európa Unió – a brüsszeli szankciókon keresztül – az orosz energiafüggőség csökkentését (is) szeretné elérni. Ez azért ütközik magyar érdekekbe, mert számos vélemény szerint Magyarország a leginkább kitett az orosz energia irányába. Holoda Attila energetikai szakértő szerint ugyanakkor létezik megoldása eme függőség feloldására.

Ezek a vállalások nem számítanak újdonságnak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján Orbán Viktor miniszerelnök arról beszélt, hogy

a háborúból kimaradunk, préselni fognak bennünket, de elég erősek vagyunk, hogy kimaradjunk belőle, a szankciókat továbbra is sikeresen megvétózzuk, ha sértik a magyar érdekeket, az orosz energiaellátást fenntartjuk, képesek leszünk finanszírozni a rezsicsökkentést, megvédjük a munkahelyeket, sőt növeljük a számukat, támogatjuk a kkv-kat, elvégezzük a beruházások ösztönzését, kiépítjük az ahhoz szükséges kapacitásokat, az exportorientált növekedést mint stratégiát fenntartjuk, és közben letörjük az inflációt

foglalta össze a kormányfő.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. február 9-én. Fotó: Ludovic Marin / AFP)

Rovatok