Index Vakbarát Hírportál

Cunamit gerjeszthet az amerikai bank csődje, Bidenhez fordultak

2023. március 12., vasárnap 09:48

Csődöt jelentett az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, amiért Kalifornia Joe Biden elnök segítségét kéri. A pénzintézet bedőlése ugyanis a Szilícium-völgy vállalataira is komoly hatással lehet.

Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, amely az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt.

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, ezzel nemcsak munkahelyeket és emberek megélhetését védve meg, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A SVB csődjét az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetik a szakértők, amely a legnagyobb 2008 óta.

A csőd kihatással van a tengerentúli vállalkozásokra is. Beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. A bank London mellett irodákat tartott fenn többi között Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában.

A bank csődjében szerepet játszott a komolyan megemelt amerikai alapkamat, ami része az infláció elleni küzdelemnek, valamint a technológiai iparágban működő számos vállalat nehézsége. A pénzintézet működését már a nála elhelyezett betétekből volt kénytelen biztosítani – ennek nyomán a pénzügyi hatóságok pénteken közbeléptek, és felügyelet alá helyezték.

Az amerikai szövetségi betétbiztosítás a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező amerikai ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, illetve próbál vevőt találni a bankra, hogy a nagyobb betétek se vesszenek el.

A Silicon Valley bankot 1983-ban alapították, kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak jelentős részével volt kapcsolatban.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok