Index Vakbarát Hírportál

A kormányzati segítség ellenére is tovább zuhannak a banki részvények

2023. március 13., hétfő 13:21

Nagyot zuhantak a First Republic Bank részvényei, ami még azután is folytatódott, hogy a szabályozó hatóságok vasárnap este rendkívüli lépéseket tettek a csődbe ment Silicon Valley Bank és a Signature Bank összes betétesének megsegítésére, és további finanszírozást ajánlottak fel más bajba jutott intézményeknek – számolt be a CNBC.

Minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, és egy kisebb regionális banknál is hasonlóképpen jár el – jelentette be vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke.

Az intézkedés szerint minden betétes hozzájut a bajba került bankoknál őrzött pénzéhez, azok is, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás – áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell, Fed-elnök, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke által kiadott közleményben. A betétgarancia nemcsak a Silicon Valley Bank ügyfeleire vonatkozik, hanem egy regionális bank, a Signature Bank betéteseire is, ami szintén az összeomlás szélére jutott.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint az intézkedés már hétfőn életbe lép, és alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is. A dokumentum szerint ugyanakkor a csődbe jutott pénzintézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai nem lesznek jogosultak az állami segítségre.

A San Franciscó-i First Republic részvényei további 70 százalékot veszítettek az értékükből a hétfői kereskedésben, miután a múlt héten 33 százalékkal csökkentek. A PacWest Bancorp 37, a Western Alliance Bancorp pedig 29 százalékot veszített a piac előtti kereskedésben. A Zions Bancorporation 11, míg a KeyCorp 10 százalékot esett. A Bank of America 6 százalékot veszített a tőzsdei kereskedésben, míg a Charles Schwab 20 százalékot zuhant hétfőn kora reggel.

A Federal Reserve új banki határidős finanszírozási programot hozott létre, amely akár egyéves futamidejű kölcsönöket kínál a bankoknak olyan jó minőségű fedezetekért cserébe, mint a kincstárjegyek. A First Republic vasárnap közölte, hogy 70 milliárd dollárnyi további likviditást kapott a Federal Reserve-től (Fed) és a JPMorgan Chase-től. A bank közölte, hogy ez még azelőtt volt, hogy a Fed új hitelkeretéből finanszírozást kaphatott volna.

A First Republic tőke- és likviditási pozíciója nagyon erős, és tőkéje továbbra is jóval a jól tőkésített bankokra vonatkozó szabályozói küszöbérték felett van

– mondta Jim Herbert alapító és Mike Roffler vezérigazgató közleményében.

Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődhulláma

Mint megírtuk, Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, mely az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt. Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, ezzel nemcsak munkahelyeket és emberek megélhetését védve meg, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázatitőke-befektető társaságok, valamint prémiumborászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A bank csődjében szerepet játszott a komolyan megemelt amerikai alapkamat, amely része az infláció elleni küzdelemnek, valamint a technológiai iparágban működő számos vállalat nehézsége. A pénzintézet működését már a nála elhelyezett betétekből volt kénytelen biztosítani – ennek nyomán a pénzügyi hatóságok pénteken közbeléptek, és felügyelet alá helyezték.

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését az SVB londoni bankja, amely jelentős számú startupvállalattal volt kapcsolatban. A Silicon Valley Bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázatitőke-társaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével volt kapcsolatban.

A bankcsőd rövid története

A pénzintézet körüli viharfelhők múlt hét elején kezdtek gyülekezni. Ugyanakkor a bank bedőlése nem a betétkivonással kezdődött. Az 1983-ban alapított SVB az amerikai startupok bankja, ügyfelei között megtalálható a Szilícium-völgy számos techcége. Az összeomlásnak voltak előjelei: a menedzsment több tagja az elmúlt időszakban jelentős részvényportfóliót értékesített, továbbá múlt héten a betétesek tömegesen kezdték kivonni a betéteiket, ami miatt a banknak kényszerlikvidálnia kellett az eszközeit, még mélyebb pénzügyi válságba sodorva magukat. A szabályozók figyelmét a bank kialakult nehéz helyzete ezúttal is elkerülte, így ezek együttese több befektetőben erős 2008-as déja vu érzést keltett. A Fed és Biden is gyorsan és jól reagált, azonban a piacok feszültek, a globális rossz hangulat a régiós, magyar piacon is lecsapódott, befolyásolva az OTP és a forint árfolyamát.

A témában írt cikkeinket az alábbi linken tudják elérni.

Rovatok