Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Energiaügyi Minisztérium, végrehajtják Orbán Viktor utasítását

2023. március 13., hétfő 09:30

A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves vármegyei helyszíneken – számolt be erről az Energiaügyi Minisztérium.

A minisztérium leszögezi, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a beruházásösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez, a belföldi áramtermelés fokozásával erősítik Magyarország energiaszuverenitását. A korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását.

Az előírásoknak teljeskörűen eleget tesznek

A kombinált ciklusú gázturbinás (úgynevezett CCGT) erőművek előnyei, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható – ismertette a tárca. Az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítőkapacitás is szükséges.

A blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg, Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

A közleményükben kitérnek arra is, hogy a tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 megawatt teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 megawatt teljesítményű blokk létesül. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, észszerűen hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák – hívják fel erre a figyelmet, majd hozzáteszik: így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra villamos energiát termelhet majd.

„Az MVM Csoport 800 megawatt új, korszerű szabályozókapacitással járul hozzá a hazai villamosenergia-rendszer stabilitásának megőrzéséhez. A tervezett beruházások elősegítik a hazai áramtermelési arány fenntartását, növelését, a lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, erősítik az ellátásbiztonságot, és előmozdítják a klímavédelmi, karbonsemlegességi vállalások teljesítését” – zárja közleményét a tárca.

(Borítókép: A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok