Index Vakbarát Hírportál

Harminc százalékkal kevesebb gázt fogyasztottak a magyarok januárban, mint tavaly

2023. március 13., hétfő 09:13

Magyarországon harminc százalékkal kevesebb gáz fogyott januárban, mint egy évvel korában. A magyar gáztározók töltöttsége jelenleg negyvenhét százalékos, Holoda Attila energia-szakértő szerint az egész kontinensen érzékelhető volt az enyhe tél kedvező hatása.

A takarékosság mellett a későn kezdődött, enyhe és rövid tél okozhatta, hogy idén januárban harminc százalékkal kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Elsősorban az őszi időszak az gyakorlatilag azt tette lehetővé, hogy egész hosszú ideig tartott a betárolási időszak és a földgáztárolók esetében, nem fogyasztott gázt Európa sem, így az elmúlt év összehasonlításával azt tudjuk mondani, hogy a teljes évet tekintve nagyjából 13 százalékkal kevesebbet fogyasztott Európa, hogyha a 2022-es évet vetjük össze 2021-gyel

– mondta Holoda Attila energia-szakértő az ATV Híradónak.

Míg Németország egy év alatt megoldotta, hogy függetlenedjen az orosz gáztól, addig Magyarország 5-6 százalékkal drágábban jut hozzá a gázhoz. Holoda Attila szerint azonban nem lehet összehasonlítani a magyar és a német energiabeszerzést, mivel az orosz gázszállításokra vonatkozó szerződések még mindig nem nyilvánosak.

A csatornának a szakértő arról is beszélt, hogy Magyarországon az éves gázfogyasztás 10-11 milliárd köbméter, amiből 4 és fél milliárd Oroszországból érkezik, a maradék pedig más forrásból. Elmondása szerint Magyarország is le tudna állni az orosz gázról, de a jelenlegi magyar politika még mindig a hosszú távú orosz szerződésben bízik.

Az ATV megkeresésére a kormány elárulta, hogy a magyar gáztárolók töltöttségi szintje a legfrissebb adatok alapján jelenleg negyvenhét százalék, amely az éves fogyasztás harminc százalékát fedezi.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok