Index Vakbarát Hírportál

Reagált az MNB az amerikai bankpánikra

2023. március 13., hétfő 16:18

A két amerikai hitelintézet (Silicon Valley Bank, Signature Bank) tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra – közölte a Magyar Nemzeti Bank, egyben kiemelte, hogy a magyar bankszektor stabilitását jelző mutatói közül a konszolidálttőke-megfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyértelműen leszögezte:

a két amerikai hitelintézet tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra.

A Világgazdaság megkeresésére a jegybank kitért arra is, hogy a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

Bőséges a likviditási tartalék

Az MNB válaszában hangsúlyozta, hogy a hazai bankpiac szereplői a közelmúlt újabb krízisei, így a pandémia hulláma, illetve az orosz–ukrán háború kitörése időszakában is folyamatosan, megbízhatóan szolgálták és szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleik igényeit, továbbá hogy a magyar bankszektor stabilitását jelző mutatói közül a konszolidálttőke-megfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek.

Az MNB alá tartozó intézmények az előírt tőkekövetelmény-szint felett még további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkével rendelkeznek.

A bankok azonnal megmozdítható, az igények kielégítésére alkalmas eszközállománya, azaz likviditási tartaléka bőségesen az előírt szint feletti volumenű. Ráadásul ennek mértéke hosszabb ideje érdemben nem változott. Az MNB válaszában kiemelte: folyamatos felügyeléssel, éves ütemterve alapján megszabott, illetve egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését. Továbbá egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését.

A bankcsőd rövid története

A pénzintézet körüli viharfelhők múlt hét elején kezdtek gyülekezni. Ugyanakkor a bank bedőlése nem a betétkivonással kezdődött. Az 1983-ban alapított SVB az amerikai startupok bankja, ügyfelei között megtalálható a Szilícium-völgy számos techcége. Az összeomlásnak voltak előjelei: a menedzsment több tagja az elmúlt időszakban jelentős részvényportfóliót értékesített, továbbá múlt héten a betétesek tömegesen kezdték kivonni a betéteiket, ami miatt a banknak kényszerlikvidálnia kellett az eszközeit, még mélyebb pénzügyi válságba sodorva magukat. A szabályozók figyelmét a bank kialakult nehéz helyzete ezúttal is elkerülte, így ezek együttese több befektetőben erős 2008-as déja vu érzést keltett. A Fed és Biden is gyorsan és jól reagált, azonban a piacok feszültek, a globális rossz hangulat a régiós, magyar piacon is lecsapódott, befolyásolva az OTP és a forint árfolyamát.

A témában írt cikkeinket az alábbi linken tudják elérni.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok