Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen előrejelzést publikált a Fitch Ratings

2023. március 13., hétfő 15:43

Megérkezett a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő előrejelzése a jövő évi olajárra és az idei gázárra. Ennek értelmében növelte jövő évi olajár- és csökkentette idei gázár-előrejelzését. Ugyanakkor a hitelminősítő növelte előrejelzését az idei gázárra vonatkozóan.

A Fitch Ratings honlapján hétfőn közzétett várakozásai értelmében

a nemzetközi hitelminősítő 2024-re és 2025-re a korábbinál magasabb olajárra számít, mert a geopolitikai problémák nem enyhültek.

A hitelminősítő nem változtatott viszont az északi-tengeri Brent olajfajta idei árára és a hosszú távú olajárra vonatkozó feltételezésein.

Az ázsiai piacok dönthetnek?

Indoklásuk szerint a piac jelenleg nagyjából kiegyensúlyozott Kína fokozatos újranyitása ellenére, ami potenciálisan növelheti a keresletet, miközben az orosz olajexport – az eddigi jelentős csökkenés után – nőhet az átirányítások miatt.

A Fitch hosszú távon az energiaátállás miatt keresletcsökkenést feltételez.

Az idei előrejelzésében 85 dolláros hordónkénti Brent-olajár és 80 dolláros WTI-olajár szerepel, 2024-re pedig a korábban feltételezett 65 dollár helyett 75 dolláros Brent-árszintet, a korábbi 62 dollár helyett pedig 70 dolláros hordónkénti WTI-árat jelez előre.

A Fitch Ratings ugyanakkor a korábbi becslésben szereplő, ezer köblábankénti 40 dollárról 20-ra csökkentette az európai TTF gázár idei évi előrejelzését és az amerikai Henry Hub idei és jövő évi gázár-előrejelzéseit is, ezer köblábanként 5 dollárról 3,5 dollárra. Ezt a lépést az európai kereslet gyengülésével, a bőséges LNG-készletekkel, a tárolókban lévő, átlagosnál magasabb gázszinttel és azzal indokolták,

várakozásaik szerint növekedni fog a termelés az Egyesült Államokban.

A Fitch Ratings elemzői arra számítanak, hogy 2023-ban az európai piac kiegyensúlyozott lesz, bár az árak volatilitása továbbra is fennállhat az LNG globális piacokon való elérhetősége és az ipari és lakossági kereslet visszafogására irányuló további erőfeszítések miatt – összegezte az MTI.

(Borítókép: Scott Eells / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok