Index Vakbarát Hírportál

A paksi bővítés a tét: fontos együttműködésről számolt be Szijjártó Péter

2023. március 13., hétfő 19:39

A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a francia Framatome-mal folytatott tárgyalások után.

A tárcavezető a vállalat jelenleg is épülő atomerőművénél tett látogatásáról beszámolva kijelentette: Magyarország történetének egyik legjelentősebb beruházása, a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen „az erőmű lelkének” számító irányítástechnikai rendszert egy francia–német konzorcium gyártja.

Tovább bővítik a magyar–francia nukleáris együttműködést

„Legalábbis kellene, hogy gyártsa és leszállítsa” – mondta, hangsúlyozva: a német kormány még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét.

Ez abszolút nem tisztességes, és nem fair magatartás Németország kormányának részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés

– fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette, ezért a kormány a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal, hogy Berlin ne tudja tovább blokkolni az irányítástechnika érkezését.

Annak érdekében, hogy nyugat-európai irányítástechnikai rendszer legyen a paksi atomerőműben, a magyar–francia nukleáris együttműködést tovább bővítjük, a Framatome szerepét pedig tovább növeljük a paksi beruházásoknál

– jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Az energiaellátás kérdése

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt büntetőintézkedések miatt globális energiaellátási válság állt elő, miközben a klímaváltozás hatásai miatt egyre nő a nyomás a világon.

„A jövőben az energiaellátás terén két dolgot kell megoldani. Hogy legyen biztonságos, olcsó, hosszú távon jó előre kiszámítható energiaellátás, és mindez úgy történjen meg, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyük” – mondta Szijjártó Péter.

Teljesen egyértelmű, hogy ezt a két célt a nukleáris energia tudja kielégíteni

– szögezte le.

A miniszter közölte, hogy Magyarország az atomenergia területén Európában fontos, vezető szerepet tölt be, és tagja azon nukleáris koalíciónak, amelyet viszont egyértelműen az „észszerű energiapolitikát” folytató Franciaország vezet.

A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak

– fogalmazott a tárcavezető.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok