Index Vakbarát Hírportál

Egyre rosszabb helyzetben az építőipar

2023. március 14., kedd 08:47

Havi, valamint éves viszonylatban is visszaesést mért januárban az építőipari termelés tekintetében a KSH. Bár éves szinten némileg fékezett a visszaesés a decemberi adatokhoz képest, havi szinten továbbra is jól látható a volumencsökkenés.

A nyers adatok szerint 3,6 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2023 januárjában az egy évvel korábbitól. Havi viszonylatban is visszaesést jelez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a decemberinél. Tavaly decemberben 3,9 százalékos visszaesést mértek év/év alapon, míg novemberről decemberre 3,7 százalékos volumencsökkenés ment végbe.

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 4,0, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építésében 0,7, a speciális szaképítésben 1,9 százalékkal kisebb lett a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 28,0, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2 százalékkal esett vissza a 2022. januári, magas bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 18,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 29,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

(Borítókép: Branstetter Sándor / MTI)

Rovatok