Index Vakbarát Hírportál

Már lassult az infláció Amerikában

2023. március 14., kedd 15:11

Lassult az infláció az Egyesült Államokban februárban. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics kedden közölte, hogy a februári fogyasztóiár-emelkedés az elemzői várakozásoknak megfelelően 6 százalékra mérséklődött a januári 6,4 százalékról. Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzői várakozásokkal összhangban 0,4 százalékkal emelkedett a januári 0,5 százalékos emelkedést követően.

Az energiaárak éves növekedése múlt hónapban 5,2 százalékra lassult az előző havi 8,7 százalékról. Ezen belül a benzin 2 százalékkal olcsóbb lett, az áram 12,9 százalékkal, a földgáz pedig 14,3 százalékkal drágult.

Az élelmiszerárak növekedése 9,5 százalékra mérséklődött a januári 10,1 százalékról.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli úgynevezett maginfláció éves szinten az elemzői várakozásokkal összhangban 5,5 százalékra csökkent a januári 5,6 százalékról. Havi szinten a februári adat 0,5 százalék volt a januári 0,4 százalék után.

A Federal Reserve (Fed) inflációs célja 2 százalék.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének döntését március 22-én ismertetik. A piacok jelenleg 25 bázispontos kamatemelést várnak, azonban az amerikai pénzügyi rendszer problémái miatt kereskedői becslések szerint az is lehetséges, hogy a Fed a jövő héten részben vagy egészében tartózkodni lesz kénytelen a dollárkamat-emeléstől – tájékoztatott erről az MTI.

Inflációs cikkeinket az alábbi linken tudják elérni.

Rovatok