Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Az infláció csökkenését a kormány előre jelezte

2023. március 14., kedd 17:50

A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a szankciós inflációt letörje – fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki elismételte: a szankciós inflációt le kell törni.

„A várakozások beigazolódtak: ahogy a kormányzat előzetesen jelezte, januárban tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult a mérséklődés” – mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint mindez a továbbiakban folytatódhat, sőt az infláció csökkenésének üteme felgyorsulhat.

A háború és szankció sújtotta gazdasági helyzetben is meg kell védenünk a családokat, a nyugdíjasokat és a teljes foglalkoztatottságot. Ki kell védjük a recessziót, a kormány határozott célja, hogy idén 1,5 százalékkal növekedjen a gazdaság, majd 2024-ben újra kilőjön a GDP bővülése

– mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton, aki hozzátette: a szankciós infláció letörésére és a negatív gazdasági hatások ellensúlyozására már húsz intézkedést hoztak. Az infláció főként kínálati tényezőkből fakad, ezért elsőként ezeket kell kezelni – emlékeztetett a miniszter.

A mérséklődés üteme egyre gyorsabb

„Jó úton haladunk, a várakozásaink beigazolódtak, ahogy a kormányzat előzetesen jelezte, januárban tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult egy mérséklődés” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a csökkenés a következő hónapokban is folytatódhat. A tárcavezető ennél tovább ment, hiszen szerinte az infláció mérséklődésének üteme egyre gyorsabbá válik, és év végére 9 százalék körüli szintre szorulhat vissza.

Hangsúlyozta, az élelmiszer-infláció már korábban, 2022 decemberében tetőzött, azóta pedig folyamatosan mérséklődik.

Az infláció letörését elsősorban az energiaárak csökkenése és az árfolyam stabilizálódása, valamint az élelmiszereknél megfigyelhető túltermelési folyamatok segítik. Szerinte a kormányzat célzott intézkedései hatékonyak, a szankciós infláció ellen beadott vakcina működik.

„Hangsúlyozom, hogy a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a szankciós inflációt letörje, és egy számjegyűre szorítsa vissza az év végéig. A csökkenő infláció ráadásul megnyithatja a lehetőséget a jegybanki és piaci kamatok csökkentésének is” – zárta Nagy Márton. 

A tárcavezetővel készült interjúnkat az alábbi linken olvashatják.

Rovatok