Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mire hívta fel Orbán Viktor figyelmét Emmanuel Macron

2023. március 14., kedd 11:06

A francia elnök megragadta az alkalmat Orbán Viktornál arra, hogy megerősítse az európai országok egységének fontosságát Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben.

Emmanuel Macron hétfő este munkavacsorán fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt az Élysée-palotában, az Európai Tanács március 23-i és 24-i brüsszeli ülése előtt.

A Le Monde beszámolója szerint a több mint egy évvel ezelőtti, 2021. decemberi budapesti találkozójuk után a francia elnök megragadta az alkalmat, hogy „megerősítse az európai országok egységének fontosságát Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben”.

a francia elnök a magyar kormányfőnek kiemelte, ez különösen igaz az „Oroszországgal szembeni szigorú szankciók alkalmazására”.

Bár a francia sajtóban sem derül ki több részlet a munkavacsoráról, emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor az egy évvel ezelőtti orosz–ukrán háború óta szembemegy az európai partnereivel, és elítéli az Európa által Oroszország ellen folytatott „közvetett háborút”, február végén ismét tűzszünetre szólított fel.

Továbbá a francia sajtóértesülések szerint a vacsora lehetőséget adott arra, hogy foglalkozzanak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának kérdésével is.

A magyar kormány még hivatalos közleményben nem ismertette, hogy mi történt a munkavacsorán.

Orbán Viktor többször is posztolt

Mint ismeretes, Orbán Viktor Párizsba érkezésekor úgy posztolt a közösségi médiában, hogy „a sas leszállt”.

Majd később arról tájékoztatott, hogy a találkozón a francia elnökkel az orosz–ukrán háború, az energiaárak és az európai versenyképesség volt a napirenden.

A volt francia elnökkel is találkozott Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést Párizsban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A tárgyaláson a magyar–francia kétoldalú kapcsolatokon kívül a legfontosabb nemzetközi témákról, az ukrajnai háborúról és európai politikai ügyekről volt szó – mondta a sajtófőnök.

 

(Borítókép: Emmanuel Macron fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Élysée-palotában 2023. március 13-án. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok