Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen: Mindent meg kell tenni az európai piac erejének megszilárdításáért

2023. március 15., szerda 13:57

Európa egységes piaca erős, azonban mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük és megszilárdítsuk – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Tanács februári értekezlete eredményeit összegző, valamint a március végén tervezett EU-csúcs előkészítését szolgáló vitáján.

Ursula von der Leyen beszédében aláhúzta: noha az európai uniós közös piac erős, „össze kell szednünk magunkat, ha az élmezőnyben akarunk maradni”.

Ennek érdekében az uniónak támogatnia kell saját tiszta technológiai ipari bázisát mind az új munkahelyek teremtése érdekében, mind pedig azért, hogy biztosítsa a hozzáférést a tiszta technológiai megoldásokhoz. „Egyszerűbb állami támogatási rendszereket hozunk létre, adókedvezményeket biztosítunk, és tehetővé tesszük az uniós források rugalmas felhasználását” – fogalmazott Von der Leyen.

Tervekre van szükség

Az Európai Bizottság elnöke szerint tervekre van szükség az unió függőségének csökkentésére a tiszta technológiai iparban szükséges nyersanyagimport területén. Nyersanyagokra van szükség a telefonokban, az elektromos járművekben, a csipekben, az akkumulátorokban, a napelemekben és szélturbinákban – mondta. Az EU a ritkaföldfémek 98 százalékát és a magnézium 93 százalékát Kínából kapja, ezért – mint fogalmazott – „több ércet és ásványt szeretnénk kitermelni itt, az Európai Unióban. Feldolgozó kapacitásainkat az éves fogyasztás legalább 40 százalékára akarjuk növelni.”

A bizottság várhatóan csütörtökön számos törvényjavaslatot terjeszt elő az EU versenyképességének javítására a tiszta technológiákra vonatkozóan és a kutatási szektort érintően – tájékoztatott Ursula von der Leyen.

Von der Leyen továbbá kijelentette: az uniós tagországoknak növelniük kell a kutatásra szánt kiadásaikat, és új intézkedések meghozatalát ígérte a kis- és középvállalkozások bürokratikus terheinek, valamint az uniós jogszabályok végrehajtása költségeinek csökkentésére.

Meg kell erősíteni az EU védelmi kapacitását

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a vita során elmondott beszédében kijelentette: az Európai Unió harcol; diplomáciai harcot vív a békéért, és azt szeretné, ha Ukrajna visszanyerné területeit. Azt mondta, nem létezhet olyan forgatókönyv, mely szerint Ukrajna elveszíti a háborút.

A béke eléréséhez meg kell erősíteni és fejleszteni kell az Európai Unió védelmi kapacitását, amely hozzájárul Ukrajna megsegítéséhez. Ukrajnának lőszerre van szüksége, hogy meg tudja védeni magát, az EU pedig közös beszerzés útján segíti lőszerhez ukrán barátait – emelte ki.

Azt szeretnénk, ha béke irányába mozdulnának a körülmények, azonban az orosz fél eszkalálja a helyzetet

– fogalmazott.

Az agresszor részéről egyetlen lépésre lenne szükség a békéhez: leállítani a háborút és a kivonni csapatait Ukrajna egész területéről  emelte ki.

Az európai gazdaság helyzete

Michel azt mondta, az ukrajnai háború gazdasági következményei ráirányítják a figyelmet az európai gazdaság versenyképességének hosszú és rövid távú helyzetére. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború egy évvel ezelőtti megkezdése óta az európai gazdaság helyzete romlott, amíg az EU kereskedelmi deficitje növekedett az energiakereskedelmen belül, addig az USA bevételi többletet ér el folyamatosan az energiakereskedelemben, ami ráadásul gyorsulva növekedett, 60 százalékkal 2022-ben. Ez a növekedési ütem háromszorosa a 2021-es energiakereskedelmi bevételi többlet növekedési ütemének.

Véleménye szerint az európai gazdaság állapotának javítása érdekében három területen kell finanszírozást biztosítani, amelyek között a tanácsi elnök a beruházást, az innovációt és kereskedelmet említette, ami – mint mondta – jövedelmet generál, javítva ezzel az európai életszínvonalat. Az ehhez szükséges jogszabályi háttér megteremtését fel kell gyorsítani.

A migrációval kapcsolatban kiemelte: mivel az illegális bevándorlást gyakran fegyverként használják az Európai Unióval szemben, racionális megközelítésre van szükség. Javítani kell a migráció származási országaival ápolt kapcsolatokat, fel kell lépni az embercsempészet ellen, és legális migrációs csatornákat kell biztosítani annak érdekében, hogy ne az embercsempészek döntsék el, ki léphet be Európába – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Magyarország elítéli a háborút

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország elítéli, morálisan igazolhatatlannak tartja Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. A háború a nemzetközi jog megsértésének számít.

„Együttérzünk az Ukrajnában dúló háború áldozataival” – fogalmazott a politikus, majd hozzátette: Magyarország a konfliktus kezdete óta támogatja a megtámadott országot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem vezetett semmilyen eredményre, hogy a diplomácia eszközeinek alkalmazása helyett az Európai Unió kizárólag az európai gazdaságokat romba döntő szankciók és a világháborús eszkalációt kockáztató fegyverszállítások politikáját folytatta. Új megközelítésre van szükség – hangoztatta. Európának mások szempontjainak kiszolgálása helyett saját érdekeit kell képviselnie, nehogy belesodorják a háborúba. A fegyverszállítások és a további szankciók helyett a fegyverszünet, a béketárgyalások és a háború lezárására reményt adó európai békejavaslat kidolgozásának ügyét kell képviselni – tette hozzá Deutsch Tamás.

Rovatok