Index Vakbarát Hírportál

Szlovéniától kaphat életmentő segítséget a magyar gazdaság

2023. március 16., csütörtök 20:26

A közép-európai ország miniszterelnöke, Robert Golob megerősítette, hogy Szlovénia gázvezeték építését tervezi az algériai gáz Magyarországra szállítására, ami függetlenítheti Budapestet az orosz gáztól.

Múlt hónapban Szlovénia megállapodást írt alá Algériával arról, hogy a meglévő gázvezetékeken keresztül importálnának gázt Olaszországon keresztül. Az évi 300 millió köbméter értékű üzlet révén a 2,1 millió lakosú ország harmadára csökkentené az orosz gázimportot, az újjáéledt kapcsolat pedig egy tervezett új összeköttetésen keresztül segítené a forgalom Magyarországra irányítását – írja a Longplay szlovén portál.

Nyújtsuk tovább ugyanazt a segítő keleti kezet szomszédainknak is. Magyarország nagymértékben az orosz gáztól függ, és ezzel nincs egyedül. Ausztria hasonló helyzetben van. Segítenünk kell megmenteni őket, egyedül nem képesek rá

– fogalmazott Robert Golob egy interjúban.

Két-három éven belül működőképes lehet

Az Európai Unió országainak feltett szándéka, hogy 2030-ig függetlenítsék magukat az orosz gáztól. Magyarország a szlovén külügyminisztérium szerint Szlovénia kivételével valamennyi szomszédjával megállapodást kötött már a gázimportól, de ennek fedezését 85 százalékban még mindig Oroszországból próbálja megoldani az ország. 

Golob az interjúban arról is beszélt, hogy Orbán Viktorral tárgyalt a magyar–horvát határhoz közeli új erőműben, amely összeköti a három ország elektromos hálózatát. Golob és Orbán megerősítették, azon fognak dolgozni, hogy kiépítsék a közös gázvezetéket, amely a szlovén miniszterelnök szerint „valószínűleg két-három éven belül” működőképes lehet.

Három lehetséges útvonalat vázolt fel Orbán Viktor

Orbán Viktor elmondta, hogy érdekelt Magyarország gázforrásainak diverzifikálásában, és három útvonalat jelölt meg:

„Mindháromban érdekeltek vagyunk. Meg akarjuk törni ezt a függőséget. Magyarország más irányokban is kiépített kapcsolatokat, de ezek a kapacitások nem elegendők a teljes diverzifikációhoz. Gyakorlati együttműködést tervezünk Szlovéniával” – tette hozzá a magyar kormányfő.

Golob elmondta: az energetikai együttműködés az EU-val való szolidaritás elvén fog alapulni, míg Orbán keményebb kérdéseket vetett fel, például Magyarország jogállamiságának helyzetét. A szlovén lap emlékeztet rá, az Európai Unió mintegy 13,3 milliárd eurónyi támogatást tartott vissza, amivel megpróbálja rákényszeríteni Orbán Viktort, hogy tartsa be az átláthatósággal és a korrupcióval kapcsolatos aggályok kezelésére tett vállalásait.

Rovatok