Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Pétert össztűz alá vette az Európai Parlament minszki látogatása miatt

2023. március 16., csütörtök 17:31

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban nyilvánvalónak nevezte, hogy sokan támadni fogják minszki látogatása miatt, de jelezte: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. A külügyminiszter jóslata valóra is vált, az Európai Parlament állásfoglalásában elítélte belorusz útja miatt.

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadott állásfoglalásában bírálja Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatását. Az EP-képviselők úgy vélik, hogy a látogatás ellentétes az orosz agresszió elleni uniós politikával – ismertette a Népszava.

Az EP állásfoglalásában kimondja: „Az EP elítél minden olyan fellépést, beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet. Ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatása miatt, amely ellentétben áll a Belarusszal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával.”

A határozat kifogásolja, hogy egyes tagállamok schengeni vízumot adnak az Aljakszandr Lukasenkához közel álló személyeknek.

Sok van a belorusz rezsim rovásán

Az állásfoglalás elítéli, hogy a minszki kormány továbbra is szisztematikusan elnyomja az ország lakosságát és a másként gondolkodókat, többek között politikailag motivált és zárt ajtók mögött lezajló bírósági tárgyalások révén. Az EP-képviselők kritizálják, hogy távollétében hosszú börtönbüntetést róttak ki Szvjatlana Cihanouszkaja száműzött ellenzéki vezetőre.

A határozat felszólít minden igazságtalanul bebörtönzött személy szabadon bocsátására és kárpótlására.

A képviselők csalódottságukat fejezik ki, hogy a belorusz rezsim tisztségviselői nem kerültek be az Oroszország elleni 10. uniós szankciós csomagba.

Arra kérik az EU-t és tagállamait, hogy terjesszék ki és erősítsék meg az országgal szembeni uniós szankciókat, és helyezzék feketelistára a rezsim elnyomásában részt vevő valamennyi személyt, beleértve a bírákat, ügyészeket, valamint a bűnüldöző, valamint börtön- és büntetőtelepek tisztviselőit.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. december 8-án. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok