Index Vakbarát Hírportál

Ha ebben a városban jár, tegyen félre bőven buszjegyre

2023. március 17., péntek 06:30

A bérletek és vonaljegyek árában Budapest a középmezőnyben foglal helyet, az átlagfizetés 2,5 százalékát kell kiadnunk egy havi bérletért. Vannak azonban olyan városok, ahol ennél jóval magasabb összeget harap ki a fizetésekből a tömegközlekedés – derül ki egy friss kutatásból.

A Picodi.com csapata 45 nagyváros tömegközlekedési jegyárait vizsgálta meg Európában és a világban. Az áttekintésben az egyszeri vonaljegyeket és a havi bérleteket hasonlították össze a helyi jövedelmekkel.

Három városban – Luxemburgban, Tallinnban és Vallettában  a tömegközlekedés ingyenes a lakosok számára.

Az egy utazásra szóló vonaljegyek tekintetében a három legdrágább város:

A legmagasabb árat a havi bérletért Londonban (253 €), Melbourne-ben (178 euró) és Dublinban (155 euró) kell fizetni. Budapesten egy havi bérlet 25 euróba kerül.

Ha összehasonlítjuk a havi bérletek árát a jövedelmekkel az egyes városokban, São Pauló áll a legkedvezőtlenebb helyzetben: itt a város összes tömegközlekedési eszközének havi használata az átlagfizetés 14,3 százalékát teszi ki. A második és harmadik helyen London és Isztambul állnak (a jövedelmek 7,5 és 7,4 százaléka).

Budapest a középmezőnyben található: egy budapesti 30 napos bérlet 9500 forintba kerül, és ez a budapesti nettó átlagfizetés 2,5 százalékát teszi ki.

Mi a helyzet Magyarországon?

A megvizsgált magyar nagyvárosok közül Budapesten a legdrágább a havi bérlet, majd Miskolcon, ahol 9400 forint. Győrben utazhatunk a legolcsóbban: itt egy havi bérlet 5600 forintba kerül, de csak buszra érvényes. Egy vonaljegy ára Miskolcon és Szegeden a legdrágább, mindkét helyen 430 forint.

Pécsett egy vonaljegy 400 forintba kerül, Debrecenben pedig 380 forintba. Budapesten egy vonaljegyért mindössze 350 forintot kell fizetni – derül ki a Picodi.com elemzéséből.

Rovatok