Index Vakbarát Hírportál

Megtudtuk, mire készül Győrben az Audi

2023. március 18., szombat 12:24

Fontos döntések előtt áll az Audi AG, az elektromobilitás térhódításában pedig a győri üzem meghatározó szerepet töltene be. Mindez közvetve a most zajló bértárgyalásra is kihat a Rába partján, hiszen a munkavállalók megbecsülése mellett a konszernen belüli beruházási döntéseknél versenyképességi kérdés a bérköltségek kordában tartása.

„A gyors bérmegállapodás jó, a megfontolt még jobb” – mondta az Index érdeklődésére Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke. Meglátása szerint a vállalatnak erőssége, hogy méltányosan bánnak a munkatársaikkal, erre törekednek ezután is. Példaként felhozta, hogy a dolgozók a havi jövedelmük 2,6-szorosát kapják prémiumként, amit a márciusi bérrel együtt folyósítanak. Emellett felidézte, hogy a hároméves bérmegállapodás utolsó, most záruló évében átlagosan 25,5 százalékkal emelkedtek a bérek.

Tisztességesen reagáltunk, ellentételezve az inflációt. Végeredményben az számít, ami a dolgozók zsebébe kerül

– hangsúlyozta. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora mozgástere van a társaságnak a bérfejlesztésre, Alfons Dintner azt felelte:

bár heves viták vannak, a fenntartható fejlődést szem előtt tartva, felelős döntéseket kell hozniuk.

Ezzel alighanem arra utalt, hogy az Audi AG ingolstadti központjában, amikor egy-egy beruházás sorsáról döntenek, a bérköltség fajsúlyos versenyképességi kérdés lehet a potenciálisan szóba jöhető telephelyek között a konszern berkein belül.

Fontos döntések előtt áll a konszern, a belső égésű motorok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az elektromos meghajtású járművek. Az a célunk, hogy ennek az átalakulásnak Győr meghatározó szereplője legyen. Ezek a beruházási kérdések még az idén eldőlnek

– jelentette ki. Hozzátette: nem akarnak bárkit is átverni, amikor eljön a bértárgyalások ideje, nemcsak a következő évről döntenek, hanem amellett is, hogy a hosszú távú termelési célok reálisak maradjanak.

Mindent visz az elektromobilitás

Ha már beruházások: érdemes megjegyezni, hogy az Audi Hungaria tavaly 8,436 milliárd euró árbevételt ért el, emellett összesen 220 millió euró értékű beruházást hajtott végre. Ezzel a befektetések összértéke a vállalat alapítása óta elérte a 12,172 milliárd eurót, aminek köszönhetően az Audi Hungaria a magyar járműipar legnagyobb invesztálója.

A vállalat beruházásai elsősorban az elektromobilitás területére összpontosulnak, ezen belül az elektromos hajtások, valamint a belső égésű motorok, például az új négyhengeres motorgeneráció gyártásának előkészítésére fókuszáltak. Emellett jelentős lépés volt a szerszámgyár kapacitásainak bővítése, amely során 6300 négyzetméterrel nőtt a gyártóterület az exkluzív szériás termelés számára.

Visszakanyarodva a bértárgyalás témakörére: lapunk felvetette, hogy nagyon messziről indult a munkáltató és a dolgozókat képviselő Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), és még ma is igen távoliak az álláspontok. Mint ismert, az AHFSZ először 23 százalékos bérköveteléssel állt elő, amit időközben 21 százalékra mérsékelt, az Audi-gyár delegációja pedig az első 5 százalékos béremelési ajánlatát legutóbb már 12 százalékra emelte.

Február óta ülünk az asztalnál és egyeztetünk, szépen, lassan haladunk egymás irányába, március 31-ig megszületik a megállapodás, mindkét oldalnak ez a célja

- reagált az Indexnek Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja. „Fontosnak tartom, hogy amikor bérfejlesztésről beszélünk, ne csak az alapbér kapjon fókuszt, hanem a komplett csomag. Hogy miért? Változatlanul az a célunk, hogy megbecsüljük a dolgozóinkat, de közben szem előtt tartsuk a hosszú távú jövőképet adó Audi Hungariát is, hogy ne csak ma vagy holnap biztosítsunk megfelelő munkahelyeket” – fűzte hozzá Németh Kinga.

Jönnek az Audi AG fejesei

„Nincs új ajánlat, magasabb szintű egyeztetés következik” – erről az AHFSZ adott hírt a keddi bértárgyalási fordulót követően. Kifejtették, hogy újabb munkáltatói ajánlat nem érkezett, jövő héten az Audi AG igazgatótanácsi tagokkal kiegészülve folytatódnak a tárgyalások. A hírek szerint a jövő heti folytatásnál már ott lesz Gerd Walker, az Audi AG termelésért és logisztikáért, valamint Xavier Ros, személyügyért és szervezetért felelős igazgatótanácsi tagja is. Az AHFSZ a munkáltató legutóbb kapott ajánlatából azt emelte ki, hogy a munkáltató továbbra is két elemmel kívánja figyelembe venni a 2023-as évi inflációt:

  1. Egységes 12 százalékos alapbéremeléssel 2023. április 1-től,
  2. 6 százalékos külön kifizetéssel 13 hónapra vonatkozóan (2023. április 1. – 2024. március 31-i időszak).

Ez utóbbi kifizetési alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege. A külön kifizetés havonta egyenlő részletekben történhet (a 13. rész a 13. havi fizetéssel egyidejűleg). Amennyiben a KSH által közzétett, 2023-as éves infláció magasabb az előre rögzítettnél, akkor az eltérést a vállalat 2024. április 1-jei hatállyal, 2023. 04. 01. – 2024. 03. 31. időszak vonatkozásában egy összegben kiegyenlíti. Ennek kifizetési alapja ugyancsak a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege.

(Borítókép: Audi Hungaria)

Rovatok