Index Vakbarát Hírportál

Lantos Csaba: Továbbra sem nélkülözhető az orosz gáz

2023. március 18., szombat 11:05

Lantos Csaba szerint akár már az idén feloldhatja a kormány a tavaly ősszel bevezetett napelem-korlátozást, de a szélerőművek építését is kulcsfontosságúnak tartják. Az energiaügyi miniszter egy interjúban hangsúlyozta: jelenleg a megújuló források bővítése a cél, de „az orosz gáz továbbra sem nélkülözhető”, azt a hibát pedig nem követik el, hogy leállítják a paksi beruházást.

Akár már idén is érkezhetnek új igények a hálózatra feltápláló háztartási napelemek bekötésére – többek között erről beszélt Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Mint ismert, a kormány tavaly októberben függesztette fel az új napelemes rendszereknél a hálózatra való betáplálás lehetőségét, a Greenpeace ezt a lépést korábban lapunknak úgy jellemezte, hogy a döntéshozók az energiaválság kellős közepén „behúzták a kéziféket”.

Lantos Csaba már az Indexnek adott interjúban is jelezte, hogy a döntés nem végleges, mint fogalmazott: „finomhangolás, átalakítás várható a területen”.

Ahogy arról szintén írtunk, Gulyás Gergely egy februári Kormányinfón kérdésünkre elárulta: enyhítenek a szélerőmű-építés szabályain.

Az energiaügyi miniszter ezzel kapcsolatban most azt mondta: valóban azt szeretnék, hogy szélkerekek is épüljenek, de nem mindenütt az országban, és nem komplett erdők, de a lehetőséget meg kell teremteni, „mert a nap és a szél jól kiegészítik egymást”.

Szükség van PAKS II-re, szükség van orosz gázra

Az interjúban a paksi beruházásra is rákérdeztek, méghozzá azzal a felütéssel, hogy Finnország tavaly leállította az orosz atomerőmű-projektjét.

Mi ezt a hibát biztosan nem fogjuk elkövetni

– szögezte le Lantos Csaba, hozzátéve, hogy főképp azért járunk külön utat, mert a földrajzi adottságaink kötnek bennünket, „a csövek, amelyeken keresztül el lehet bennünket látni, Oroszországból erednek”.

A miniszter Magyarország energiahelyzetét úgy foglalta össze, hogy „az energiaellátás biztosított, a megújuló források a tervezettnél jelentősebb ütemben bővülhetnek, de az orosz gáz továbbra sem nélkülözhető”.

A politikus az akkumulátorgyárakról is beszélt, úgy véli, a tiltakozás „nem igazán érthető”. Mint mondta: nyilvánvaló, hogy az ipari létesítményeknek van áram- és vízigényük, ám ezek kielégítése nem jelenthet gondot.

Álláspontja szerint a szükséges villamos energia megtermelésekor több mindenre kell majd támaszkodni, fontos elemnek nevezte PAKS II-t, a napelemes kapacitást – ami a 2030-as évtized elejére várhatóan 10–12 gigawattnyi lesz –, illetve a Tiszaújvárosban felépíteni tervezett két új, 500 megawattos gázturbinás erőművet.

(Borítókép: Lantos Csaba a Budapest Music Centerben 2023. március 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok