Index Vakbarát Hírportál

A Greenpeace nem akarja, de lassan döntés születhet az Európát ellátó izraeli gázvezetékről

2023. március 20., hétfő 13:19

Az év végére születhet döntés az Európát ellátó, a Földközi-tenger keleti térségében található gázmezőkkel összekötő vezetékről – tájékoztatta az olasz Edison energiaipari csoport a Reuters hírügynökséget.

„A végső döntést az év végére hozzuk meg, és ennek birtokában a projekt 2027-re tűnik megvalósíthatónak” – mondta Fabrizio Mattana, az Edison gázipari ügyvezető alelnöke a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Az Izraelben található tengeri gázlelőhelyeket Olaszországgal összekötő, kétezer kilométeres vezeték kapacitása évi 10 milliárd köbméter lenne.

A mintegy 6 milliárd eurós beruházási projekt kivitelezésében izraeli, ciprusi és görög vállalatok is részt vesznek. Az IGI Poseidon projekt vezetői a francia EDF olasz leányvállalata, az Edison, valamint a görög DEPA International Projects.

Már zajlik a termelés

Az izraeli partoknál elterülő tenger alatti gázmezők egy része már termelésre van fogva, néhány pedig fejlesztés alatt áll. A mezők éves termelési kapacitása 28 milliárd köbméter. Harmadát Egyiptomba és Jordániába szállítják. Ugyanakkor a mezők termelési kapacitása a fejlesztéseknek köszönhetően az elkövetkező években növekedni fog.

Ha figyelembe vesszük a kapacitás regionálisan fel nem használt részét, valamint a mezők fejlesztéséből várható további mennyiséget, akkor legalább 20 éven keresztül évi 20 milliárd köbméter állhat a rendelkezésünkre

– mondta Mattana. A vezeték szállítási kapacitását a projekt második fázisában évi 20 milliárd köbméterre lehet növelni.

A vezeték kivitelezése lehetővé teszi majd hidrogén szállítását is. Az Edison a nyár vége felé tervezi lebonyolítani a projekt piaci megvalósíthatóságának felmérését mind keresleti, mind kínálati oldalon, és amennyiben pozitív eredményre jut, akkor megvizsgálja az uniós források biztosításának lehetőségét is az orosz gázszállítások pótlására szolgáló gázvezeték kivitelezéséhez.

Az unió ugyanis 2021-ben 155 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, szükségletének 45 százalékát az IEA (International Energy Agency) Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján.

Az EastMed–Poseidon gázvezetékprojekt szerepel ugyan az EU 2021-ben publikált „Közérdekű projektek” (Projects of Common Interest) listáján, a Greenpeace azonban környezetvédelmi és geopolitikai okokra hivatkozva a projekt finanszírozása ellen lobbizik Brüsszelnél – összegezte az MTI.

(Borítókép: Greenpeace-aktivisták matricát ragasztottak az Európai Unió Bizottságának központjára az EU által támogatott EastMed gázvezeték elleni tiltakozásképpen 2023. március 1-jén. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok