Index Vakbarát Hírportál

Horvátország szoktathatja le oroszfüggőségéről Magyarországot

2023. március 20., hétfő 15:14

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat kész növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait, ha arra piaci kereslet mutatkozik – írta a Poslovni Denvik című horvát gazdasági napilap hétfőn.

Erről Vladislav Veselica, a Janaf igazgatóságának tagja beszélt a hétvégén a REPowerEU – Az európai energiabiztonság jelenlegi kihívásai című, 6. nemzetközi energia- és olajkonferencián Zágrábban.

Az orosz–ukrán konfliktus okozta energiaválság miatt Horvátország fontos stratégiai ponttá válhat az olaj- és gázellátás terén Délkelet- és Közép-Európa nagy része számára

– vélekedett Veselica, aki rámutatott, hogy az Adria kőolajvezeték (Janaf) a krki Omisalj kikötőből szállítja az olajat Sziszek (Sisak) városába, ahol az útvonal elágazik Magyarország, Szlovákia és Csehország, valamint Szerbia irányába. A vezeték technikai kapacitása évi 24 millió tonna, de a cég 40 éves fennállása alatt ennek a felénél többel még soha nem töltötték meg a vezetéket. Emellett a Janaf 2,1 millió tonna kőolaj- és 243 ezer köbméter olajszármazék-tárolási kapacitással is rendelkezik, amely az évtized végéig le van kötve – tette hozzá a szakember.

Még kell az uniónak tárolókapacitás

A Janaf igazgatóságának tagja kifejtette: az uniónak további félmillió köbméter tárolókapacitásra lehet szüksége. Elképzelhető, hogy hajlandó lesz beruházni, de korábban egy évbe tellett egy 20 000 köbméteres tartály megépítése. Kérdés, hogy ez most meddig tartana és mennyibe kerülne – figyelmeztetett Veselica, aki kitért az olajvezetékre is.

A jelenleg szabad 11 millió tonnás szállítási kapacitás súrlódást csökkentő polimerek befecskendezésével 25 százalékkal növelhető, így akár 15 millió tonna éves szállítási kapacitásról beszélhetünk a magyar Mol, a szlovák Slovnaft vagy a szerb NIS igényeinek kielégítésére.

Bár a Janaf jelenleg elsősorban a tárolókapacitások növelésén gondolkodik, a meglévő nyomvonalon kész további párhuzamos vezetékek lefektetésével növelni szállítási kapacitásait. A cég becslései szerint utóbbi 150-200 millió eurós beruházást igényelne, és rövid időn belül megvalósítható lenne – magyarázta.

A horvát olajvezetéket üzemeltető vállalat 2022-ben 119 millió euró (44,2 milliárd forint) összbevételt könyvelt el, ami 13 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. Az említett időszakban 41 millió euró (15,2 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, 15 százalékkal többet, mint 2021-ben. A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).

Rovatok