Index Vakbarát Hírportál

Német kutatóintézet: Nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

2023. március 20., hétfő 17:51

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei – emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője hétfői nyilatkozatában.

Marcel Fratzscher, a DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) elnöke az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődjét és a svájci Credit Suisse megrendülését kommentálva hangsúlyozta: a pénzügyi rendszer esetleges válsága – a vállalati hitelezés feltételeinek szigorodásán keresztül – az egész gazdaságot meggyengítheti, és növelheti a munkanélküliséget.

Mint mondta, a pénzügyi válságok eleve nehezen kiszámíthatók, és noha a rendszerszintű kockázatok sokkal kisebbek, mint a legutóbbi nagy válság, az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődjének idején, mégis előfordulhat, hogy

pánik tör ki a tőkepiacokon, mert senki sem tudja, hogy mely bankok kerülhetnek még bajba.

Egy ilyen pánik úgynevezett önbeteljesítő jóslatokhoz vezethet, ami azt jelenti, hogy a bankszektor likviditásával kapcsolatos aggodalmak stabil, fizetőképes bankokat is veszélybe sodorhatnak – fejtette ki a DIW vezetője. Az MTI szerint rámutatott:

a Credit Suisse esete világosan mutatja, hogy még a rendszerszintű fontosságú bankok is bajba kerülhetnek.

Egyelőre nem lehet kizárni, hogy a bankszektorban tapasztalható zavarok jelentős negatív hatást gyakorolnak a németországi és európai gazdasági növekedésre – állapította meg Marcel Fratzscher, aki szerint a német takarékpénztáraknál az utóbbi hetekben végrehajtott leírások máris jelentős veszteségekre utalnak, és ezek az Európai Központi Bank (EKB) minden egyes kamatemelésével tovább növekednek.

Ezért az EKB legutóbbi, csütörtöki kamatemelése legalábbis „kockázatos döntésnek” és akár „súlyos hibának” is nevezhető. A napokban kiderül, hogy az amerikai Fed követi-e az EKB kamatemelését, vagy a pénzügyi stabilitásra törekedve tartózkodik ettől – közölte a szakértő.

Az EKB továbbra is azzal a „dilemmával” szembesül, hogy az infláció megfékezéséhez kamatemelések szükségesek, amelyek azonban gyengítik a pénzügyi stabilitást. Ilyen körülmények között nehéz dolguk van a német politikusoknak, mindenekelőtt a kancellárnak és a pénzügyminiszternek, hiszen nem becsülhetik le a problémák nagyságát, de nem is szabad erősíteniük a félelmeket, és a nyilvánosság számára hitelesen meg kell mutatniuk, hogy mindent megtesznek a helyzet megnyugtatásáért – írta kommentárjában Marcel Fratzscher.

(Borítókép: Egy alkalmazott sziluettje a svájci UBS és Credit Suisse bank logóival 2023. március 20-án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

Rovatok