Index Vakbarát Hírportál

Érezni a béremelések hatását az albérletpiacon

2023. március 20., hétfő 12:15

A nagyobb fizetéshez februárban jutottak hozzá az érintettek, amivel a lakásukat kiadó tulajdonosok is számoltak – fogalmazott Balogh László gazdasági szakértő.

Tovább drágultak az albérletek februárban, amiben kiemelt szerepet kaptak a béremelések és a lakásvásárlások elhalasztása – derült ki az ingatlan.com felméréséből. Az átlagos lakbérek országosan 1,8 százalékkal nőttek januárhoz képest, a fővárosban 1,4 százalékos volt az emelkedés.

Éves összevetésben pedig 19,8 és 21,5 százalékos többletet mutat a statisztika.

Ugyanakkor a 2020. eleji rekordszinttől reálértékben még mindig elmaradnak a bérleti díjak. Budapesten március közepén a kínálati piacon 210 ezer forint volt az átlagos díj, szemben a korábbi 200 ezer forinttal.

A fizetésemelés az oka?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte, hogy „a fővárosban 1,4 százalékkal, az országos piacon pedig 1,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak egy hónap alatt. Ez azonban nem jelent meglepetést.

Ahogy arra számítani lehetett, az emelkedő bérek megjelentek az albérletpiacon, a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen emelkedett januártól, ez pedig az átlagfizetéseket is feljebb húzta.”

A szakértő úgy véli, a nagyobb fizetéshez februárban jutottak hozzá az érintettek, amivel a lakásukat kiadó tulajdonosok is számoltak.

Emellett támogatja a lakbérek emelkedését, hogy a magas lakáshitelkamatok miatt a lakásvásárlást tervezők jelentős része még mindig kivár, akiknek pedig muszáj költözniük, azok közül sokan bérelt lakást keresnek.

Ahogy azt feljebb írtuk, a havi szintű drágulás miatt éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 19,8 százalékkal, a budapestiek 21,5 százalékkal emelkedtek.

Balogh László szerint „ez jelentős drágulás, ha azonban az inflációs tényezőt is figyelembe vesszük, akkor kedvezőbbek a számok. Reálértéken ugyanis a 2020. januári csúcsértékektől a februári országos lakbérek 13 százalékkal, a fővárosiak pedig 15 százalékkal maradtak el.”

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok