Index Vakbarát Hírportál

Naperőmű épült Szeged határában

2023. március 21., kedd 16:51

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcskapacitású naperőművet épített Szeged határában uniós támogatással.

Bilinszky Péter, a cég üzleti projektigazgatója a beruházást bemutató keddi rendezvényen elmondta: a költségekből 3,575 milliárd forintot fedezett uniós és hazai támogatás.

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén, a Fehér-tó és a Halastavak között épült meg.

A villamosenergia-termelő névleges teljesítőképessége 19,98 megawatt. Az erőmű évente 28,5 gigawattóra villamos energiát termel, 

ezzel 27,3 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

Az erőmű a Mavir Zrt. sándorfalvai alállomásán keresztül csatlakozik a közcélú hálózathoz, tervezett élettartama 25 év.

Bilinszky Péter tájékoztatása szerint az Energy Hungary Zrt. kivitelezésében megvalósult beruházás a tervezett májusi határidőnél jóval korábban elkészült, az erőművet már március 8-án üzembe helyezték, és azóta a sikeres próbaüzem is lezajlott.

Az igazgató elmondta: a MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jogelődjét Hungarowind Kft.-ként alapították 2002-ben. A cég 2015-2016-tól alakít ki fotovoltaikus erőműveket saját beruházásban, illetve piaci akvizíciókat is végrehajtott.

A cég által üzemeltetett erőművek beépített teljesítménye meghaladja a 320 megawattot, ebből 260 megawattot biztosít fotovoltaikus forrás, melyet szél- és vízerőművek egészítenek ki. Az MVM Zöld Generáció Kft. részesedése a hazai naperőműpiacon tavaly 7,7 százalék volt, a megtermelt villamos energia mennyisége meghaladta a 430 gigawattórát, ez a tervek szerint jövőre másfélszeresére bővül.

Kapacitás- és portfólióbővítést terveznek a következő években

A társaság kapacitását 2025-re 800 megawattra növelné, portfólióját pedig a jelenlegi mellett geotermikus, biogáz-, biomassza- – és amennyiben azt a jogszabályok lehetővé teszik – szélerőművekkel bővítené – tudatta az igazgató.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 3,918 milliárd, 2021-ben 2,102 milliárd forint volt. Az MVM Zöld Generáció Kft. 2020-ban 485 millió forint adózott eredményt ért el, tavalyi vesztesége 418 millió forint volt – írta meg az MTI.

A szakember szerint megkerülhetetlen lépés volt Orbán Viktor gázról való döntése

 Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatója nemrég elmondta a véleményét az Indexnek Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bejelentéséről, amely szerint a kormány egyértelműen elkötelezett a gázerőművek építése mellett. A kutató tájékoztatása szerint évente átlagosan 1600 órán át működik Magyarországon egy naperőmű, és maximum 2400 órában egy szélerőműpark. Hozzátette: lehet választani, hogy a 8760 órából álló év többi részében mivel termeljünk áramot.

Rovatok