Index Vakbarát Hírportál

A várakozásoknak megfelelően kamatot emelt az amerikai jegybank

2023. március 22., szerda 19:17

Összesen 25 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank, a FED, amire előzetesen a piac is számított.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén – számolt be az MTI.

A Fed az előző öt alkalommal összesen 150 bázisponttal növelte az irányadó kamatot. A CNN cikkében arról ír, hogy a befektetők széles köre számított előzetesen a negyedpontos növekedésre.

Az amerikai jegybank inflációval szembeni küzdelme az elmúlt hetekben sokkal nehezebbé vált, mivel a több bank egyszerre történő összeomlása azt jelentette, hogy a Fednek a magas infláció és a feszes munkaerőpiac mellett egy potenciális pénzügyi válságot kellett egyensúlyba hoznia.

A kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) jelezte, hogy a további döntéseket nagymértékben a beérkező makrogazdasági adatok alakítják. A közlemény szerint „a FOMC szorosan figyelemmel fogja kísérni a beérkező adatokat, és értékeli a monetáris politikára gyakorolt hatásukat.”

A bizottság arra számít, hogy „bizonyos további szigorítások még lehetnek annak érdekében, hogy a monetáris politikát olyan irányvonalba terelje, ami kellően korlátozó ahhoz, hogy az infláció idővel visszaálljon a 2 százalékos célszintre”.

(Borítókép: A Federal Reserve épülete Washingtonban 2023. március 21-én. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images North America / Getty Images / AFP)

Rovatok