Index Vakbarát Hírportál

Kettészakadt Magyarország, nagy különbségek vannak a vidéki és fővárosi bérek között

2023. március 23., csütörtök 07:16

Budapesten kívül csak Győr-Moson-Sopron vármegye bérszínvonala érte el az országos átlagot tavaly, vagyis a többi 18 vármegyében az átlagkereset nem éri el az országos átlagot, írja az rtl.hu a KSH friss adataira hivatkozva.

Egy átlagos munkavállaló havi 250 ezer forintot sem tudott megkeresni Szabolcsban, miközben a budapesti átlag elérte a nettó 422 ezer forintot. A fizetések ugyan mindenhol emelkedtek, de a GKI szerint a bérkülönbség ennek ellenére megmaradt a régiók között.

„Nagyon jó lenne, hogyha havonta minimum egyszer el tudnék menni kirándulni, más városokat megnézni, látványosságokat szeretnék megnézni, viszont ezt sajnos nem tudom megtenni abból a fizetésből, amit most kapok” – mondta az RTL-nek Rácz Réka felszolgáló, aki kevesebb mint havi nettó 200 ezer forintért dolgozik Békés vármegyében.

Szabolcs-Szatmárban a legrosszabb a helyzet

A KSH szerint 2022-ben megközelítőleg 20 százalékkal emelkedett az átlagkereset az országban, és megközelítette a havi nettó a 343 ezer forintot.

Az ország 18 vármegyéjében viszont ennél kevesebbet vittek haza a munkavállalók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében mérték a legalacsonyabbra, havi nettó 242 ezer forintra az átlagkeresetet. A GKI szerint a kormány gazdaságpolitikája állja útját a bérfelzárkózásnak.

Az RTL arról érdeklődött a kormánynál, hogyan értékeli a bérfelzárkózás országon belüli ütemét, de egyelőre nem kapott választ a kérdéseire.

Rovatok