Index Vakbarát Hírportál

Nagyot ugrott az arany ára, és ez már így is marad

2023. március 23., csütörtök 08:04

A globális bankhálózatok összeomlása miatt a banki részvények egyre kevésbé vonzóak a befektetők számára, akik így az aranyra és a kincstárjegyekre térnek át.

A Silicon Valley Bank bezárása és a Credit Suisse csődje miatt padlóra került banki részvények erősen az arany malmára hajtják a vizet.

Egyes becslések szerint az arany ára unciánként 2500 és 2600 dollár (hozzávetőlegesen 900 ezer forint) körül fog mozogni.

Az arany értéke körülbelül 10 százalékot emelkedett március eleje óta. A Refinitiv adatai szerint az eddigi legmagasabb érték 2020 augusztusában volt, mikor 2,075 dollárba került.

Az Arany Világtanács szerint az arany iránti kereslet 2022-ben 11 éves csúcsra ugrott, köszönhetően a központi bankoknak, melyek tavaly 55 éves csúcsot jelentő 1136 tonnányi aranyat vettek.

A Fitch szerint ráadásul az arany piaci ára a jövőben is hasonló szinten marad – olvasható a CNBC cikkében.

Mindenki a Fed következő lépéseit várja

A befektetők jelenleg lélegzet-visszafojtva figyelik a Federal Reserve következő döntéseit és azok hatását az arany árfolyamára.

Mint arról az Index is beszámolt, a Fed kedden kezdte meg kétnapos ülését. Ekkor a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A Fednek választania kell a magasabb infláció és a recesszió között. Bárhogy is döntenek, az kedvező lesz az arany számára

– mondta Nicky Shiels, az MKS Pamp fémstratégiai vezetője.

Rovatok