Index Vakbarát Hírportál

Jelentős üzemanyagár-csökkenésre számíthatunk péntektől

2023. március 23., csütörtök 06:22

Péntektől jelentős üzemanyagár-csökkenésre számít a holtankoljak.net: a benzin nagykereskedelmi ára ugyan nem változik, de a gázolaj beszerzési ára viszont bruttó nyolc forinttal csökken.

A Brent olaj árának zuhanása kapcsán nagyobb mértékű üzemanyagár-csökkenésre számítottunk – írja a holtankoljak.net. Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, a gázolaj beszerzési ára viszont csökken bruttó 8 forinttal. Figyelembe véve az aktuális kiskereskedelmi átlagárakat, pénteken az alábbiakra számíthatunk a kutakon:

Miért nálunk a legdrágább az üzemanyag?

Korábban az Index is foglalkozott a Magyar Nemzeti Bank tanulmányával, amelyben arra keresték a választ, hogy a hazai üzemanyagpiacon az ársapka december 6-ai kivezetését követően miért magasabbak az árak jelenleg, mint a régiós országok körében.

A jegybanki tanulmány szerint az üzemanyagárak költségszerkezete három fő elemből tevődik össze, a nyersanyag, azaz a kőolaj világpiaci árából, az üzemanyagok végső fogyasztói árában megjelenő adókból, valamint a fogyasztói ár és a nyersanyagköltségek közötti árrésből.

A tanulmány talán legérdekesebb része, amikor a szerző arról ír, hogy a  régiósnál magasabb hazai üzemanyagárakat az is magyarázza, hogy itthon jelentős a nyersanyagköltségen és termékadókon feletti árrés mértéke az üzemanyagok árában. Mint írja, a felárat számos tényező befolyásolhatja, így a kőolaj-feldolgozás, a nagykereskedelem, a kiskereskedelem és a szállítás költségei, illetve további költségtényezők, valamint a mindezeken képződő profit.

Végső soron a felár a végső fogyasztói ár és a nyersolaj, valamint a termékadók különbözete. 

A februári adatok alapján a többi régiós országban a benzin esetében literenként átlagosan 102 forint, míg a gázolaj esetében 152 forint/liter a felár. Ezzel szemben Magyarországon a benzinhez tartozó felár 170 forint/liter, míg a gázolajhoz kapcsolódó felár 187 forint/liter. A benzin esetében tehát közel 70 forinttal, a gázolaj esetében pedig 35 forinttal magasabb a hazai felár, mint a régió átlagában. 

További részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

Rovatok