Index Vakbarát Hírportál

Idén még drágább lesz a balatoni lángos

2023. március 27., hétfő 09:15

Nehéz éveket tudhatnak maguk mögött a Balaton partján működő kis büfék, de a kihívások sora még mindig nem ért véget. Az ársapka esetleges eltörlése, a bérleti díjak növekedése, valamint a munkaerőhiány idén is emelésre kényszeríti a vendéglátóhelyeket, többek között a lángos ára is az egekbe szökhet.

Bár a balatoni vendéglátóipar még csak most éledezik, nagyon úgy tűnik, hogy idén még tovább emelkedhet a lángos ára.

A g7 körképe szerint a badacsonyi hajóállomás környékén működő Badacsony Bisztróban már jól látható az áremelkedés, a lángosok jellemzően 25–45 százalékkal drágultak.

A büfé tulajdonosa a portálnak elmondta, bízik abban, hogy idén már nem kell emelni, a további 10 százalékos drágulás ugyanakkor nem elképzelhetetlen.

Ez a bizonytalanság mondhatni általános, a legtöbb vendéglátóhely még most sem tud pontos árakat mondani, az alapanyagok áremelkedése ugyanis csak az egyik szempont

A vendéglátósok többsége ezek alapján többnyire 20-30 százalékos áremelést helyezett kilátásba, már csak azért is, mert a térségben működő nagykereskedések is nagyjából ennyivel kínálják drágábban a termékeiket.

A keszthelyi lángosos szerint az elmúlt évek próbára tették a szektorban dolgozókat, mint mondta, túléltek két pandémiás és egy háborús nyarat, de az idei lesz a legnehezebb.

(Borítókép: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok