Index Vakbarát Hírportál

Ez nem áprilisi tréfa: dízelesek, péntekig még ne tankoljatok!

2023. március 29., szerda 11:28

Péntektől változnak az üzemanyagárak, a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal drágul, míg a gázolaj ára bruttó 4 forinttal csökken.

Péntektől a benzin és a gázolaj beszerzési ára is változik – tájékoztatott a holtankoljak.net. A 95-ös benzinért bruttó 8 forinttal fizetnek majd többet a benzinkutak, a gázolaj ára azonban bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. Várhatóan ez a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik majd, ami az átlagárak tekintetében az alábbi eredményt hozza:

A gázolaj ára így hosszú idők óta (a hatósági áraktól eltekintve) újra 600 forint alá csökken, és jelentősen olcsóbb lehet, mint a benzin.

Visszarendeződik az üzemanyagpiac

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Indexnek nyilatkozva korábban elmondta, hogy jelen pillanatban visszarendeződés tapasztalható a magyar üzemanyagpiacon, és az elmúlt időszakban publikált adatok alapján Magyarországon 10 százalékkal mérséklődött az üzemanyag-fogyasztás. 

A főtitkár kiemelte, hogy jelentős a prémiumtermékek iránti keresletcsökkenés. Ennek pedig az lehet az oka, hogy a prémium-üzemanyagokat korábban normál piaci áron értékesítették, így lényegesen drágábbak voltak az árstop alatt. S mivel a vásárlók így leszoktak ezekről a termékekről, megszokták, hogy nincs vagy jóval alacsonyabb a kockázat, illetve a különbség.

Grád Ottó úgy látja, hogy a hatósági ár kivezetése után az import elkezdett visszarendeződni a korábbi időszakhoz. Az importnak vissza kell épülnie, és „a közeljövőben egyre inkább már a normál piaci folyamatok fogják meghatározni az árakat: a kőolaj- és forintárfolyam-változás, illetve némi hatása lehet az európai termékjegyzésnek is a magyar piacra”.

Rovatok