Index Vakbarát Hírportál

Újabb csapást kaphattak a magyar üzemanyagárak

2023. április 3., hétfő 09:09

Meglepetésszerűen döntöttek a nagy olajkitermelő országok: tovább csökkentik a napi olajkitermelésüket. Ez pedig érdemben drágíthatja a magyar üzemanyagárakat.

Meglepő és váratlan bejelentést tettek a nagy olajkitermelők, ennek következtében pedig látványosan meg is ugrott tőle a kőolaj világpiaci ára – a Brent típusú nyersolaj hordójának ára 84,9 dollár felett járt már a hétfő hajnali kereskedelemben. Szaúd-Arábia és más OPEC+-országok vasárnap ismét bejelentették, hogy újabb, nagyjából 1,16 millió hordóval vágták vissza napi olajkitermelésüket.

Ez a döntés az előtt született, hogy a Kőolaj-kitermelő Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli országok, köztük Oroszország, hétfőn miniszteri tanácskozást tartanának.

A Reuters összefoglalója szerint a kitermelés meglepetésszerű csökkentése összhangban van az OPEC+ új álláspontjával, vagyis hogy proaktívan cselekednek, amit jelentősebb piacrészvesztés nélkül tehetnek meg.

Drágulhat a benzin

Hasonló döntésre tavaly októberben volt példa. A nagy olajkitermelők akkor az előzetes várakozásokat meghaladó módon, napi 2 millió hordóval csökkentették a kitermelésüket – emlékeztetett a Forbes. Ezt növelték a korábban említett 1,16 milliós vállalással, az élen Szaúd-Arábia félmillió hordójával. Mellettük Oroszország is újra megerősítette: 2023 végéig további félmillió hordóval vágja meg a kitermelését. Így eddig az OPEC+-országok 3,66 millió hordónál tartanak összesen.

Ez pedig érdemben drágítja a nyersanyag világpiaci árát.

Az Index által korábban megkérdezett szakértők egyértelműen két tényezőt ismertettek, amelyek érdemben befolyásolják a magyar üzemanyagárakat: a forintárfolyam és a nyersolaj világpiaci ára. Így a mostani bejelentés feltehetően a magyar üzemanyagárakra drágító hatással lesz.

Rovatok