Index Vakbarát Hírportál

Ezzel nehéz lesz letarolni a magyar mezőgazdaságot: szennyezett gabona érkezett Ukrajnából

2023. április 5., szerda 05:52

Több esetben is toxin- és GMO-szennyezést mutattak ki az Ukrajnából hazánkba érkezett gabonák vizsgálatát követően. Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek – közölte az Agrárminisztérium.

Még februárban rendelt el szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést az Ukrajnából hazánkba érkező gabonák esetében az agrárminiszter.

A szakemberek három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát és ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO-vizsgálatot követően.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált vizsgálat Magyarország teljes területére kiterjedt.

A szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO-, növényvédőszer-maradék és toxintartalom-vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomonkövethetőséget is.

Az ellenőrzések nemcsak a feldolgozatlan gabonaterményekre, hanem a Magyarországra érkező ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjedtek, mivel azokkal kapcsolatban is megfogalmazódott a minőségi kifogás gyanúja.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a génmódosított (GMO-s) takarmánynövények olyan toxinokat termelnek, amelyek megölik a kártevőket, és ezáltal kevesebb növényvédőt kell használni a termesztés során.

Mivel azonban a GMO-s gabona Ukrajnában és az EU-ban is tiltott, ezért maradnak a vegyszerek.

AZ UKRAJNÁBAN HASZNÁLT VEGYSZEREK JELENTŐS RÉSZE UGYANAKKOR UNIÓS TILTÓLISTÁN VAN.

Az eltérő termesztéstechnológia miatt fönntartásokkal kell kezelni az ukrán terményvásárlást – erre már Umenhoffer Péter, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnökségi tagja hívta fel az Index olvasóinak figyelmét.

Szójaszennyezettség az étlapon

Mindezek mellett két esetben szójaszennyezettséget mutattak ki. Békés vármegyében a helyszíni ellenőrzés során találtak olyan ukrán származású, több mint 29 tonnányi kukoricát, ami csávázott kukorica-vetőmaggal volt szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el.

A hatóságok a magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetnek alá.

Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjanak csak fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

A szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz. Az agrártárca elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalaira biztonságos élelmiszerek kerüljenek – közölte az Agrárminisztérium.

A Makronóm gazdasági blog elemzésében rávilágított, hogy néhány importőr nagyvállalat és spekuláns úgy vásárolta fel az olcsó, de ellenőrizetlen körülmények között és EU-szabályoktól mentesen termesztett ukrán gabonát, hogy a hatalmas mennyiséget aztán az európai piacon terítette szét, óriási kárt okozva ezzel elsősorban annak a hat országnak (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária), amely éppen Ukrajnán próbált segíteni.

Az ukrán gabonadömping miatt ugyanis ezek az államok nem, vagy csak sokkal kisebb mennyiségben tudják a saját terményeiket értékesíteni, ezért a vámmentesség a gazdasági blog szerint mára teljesen piactorzítóvá vált. 

Rovatok