Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet az oka annak, hogy a szomszédos országokban olcsóbb az üzemanyag

2023. április 9., vasárnap 20:30

Hiába csökkent az idén szinte folyamatosan a benzin ára, még mindig Magyarországon a legmagasabb a környező országokhoz képest. A különbség ráadásul növekszik, Romániában például már 100 forinttal kevesebbe kerül egy liter benzin, mint nálunk.

A szomszédos országokban kivétel nélkül mindenhol olcsóbban lehet benzint tankolni, sőt a különbség nemhogy csökken, inkább nő. Romániában és Szlovéniában ma majdnem száz forinttal olcsóbb egy liter benzin, miközben a gázolaj csak Szerbiában és Ausztriában drágább, mint Magyarországon.

A friss adatok szerint Magyarországon a benzin átlagára jelenleg 611 forint literenként. Ez ugyan az év elejéhez képest több mint 25 forintos csökkenés, de ez még így is a legmagasabb ár a környező országokhoz képest. Az RTL Híradó arra kereste a választ, hogy ennek mi lehet az oka.

Mint írták, a jegybank friss jelentése szerint az áfakulcs Magyarországon a legnagyobb, de ezt kompenzálja, hogy a jövedéki adó még az uniós minimumál is kevesebb jelenleg.

A magasabb ár oka tehát szerintük

A MAGAS ÁRRÉS LEHET, VAGYIS AZ, HOGY AZ OLAJKERESKEDŐK NAGYOBB HASZONNAL DOLGOZNAK.

A Magyar Nemzeti Bank úgy kalkulál, az árrés februárban a benzin esetében 170 forint, miközben a régió több országában átlag 102 forint volt literenként.

Az Erste egyik elemzője korábban azt nyilatkozta: a benzinárstop eltörlése után az üzemanyag-kereskedők megduplázták a beszerzési és eladási ár közötti profitjukat.

Rovatok