Index Vakbarát Hírportál

Veszélybe került Kína vezető szerepe

2023. április 10., hétfő 18:01

Tavaly 65 százalékkal több okostelefont állított elő az Apple Indiában, és úgy tűnik, Kína meghatározó szerepe veszélybe került e téren.

Az Apple Indiában tavaly 65 százalékkal több iPhone-t gyártott az azt megelőző évhez képest, értékben pedig 162 százalékos növekedést mértek. Ez alapján úgy tűnik, Kína helyett Indiában terjeszkedik tovább cég – írja a napi.hu.

Eközben Indiában az egy évvel korábbi 12 százalékról tavaly 25 százalékra emelkedett az Apple részesedése a teljes okostelefon-kiszállításon belül. Globálisan egyébként az iPhone-ok 85 százalékát Kínában gyártják, de Kína meghatározó szerepe veszélybe került, miután az Apple úgy döntött, hogy átszervezi az ellátási láncát.

Mint korábban megírtuk, az Apple fókuszába mostanában leginkább India került. A vállalat felrázza külföldi értékesítési tevékenységét azzal a céllal, hogy India nagyobb figyelmet kapjon.

Az Index is beszámolt róla, hogy a Tata Group folyamatosan egyeztetett az Apple-lel az elektronikai termékek Indiában történő gyártásáról. A megállapodás értelmében a Tata lett az első indiai cég, amely iPhone-okat szerel össze.

Felmondási hullám az Apple-nél

Márciusban írtunk arról, hogy az elmúlt hónapokban számos kulcsfontosságú pozíciót ellátó vezető is távozott az Apple-től, melynek vezérkarában többen nyugdíjazás előtt állnak, így komoly vérfrissítés lehet a cégnél a következő időszakban.

A jelek szerint a cég nem készült fel erre kellő körültekintéssel, így a tervezési folyamatokban és a termékfejlesztésben is lehetnek gondok.

Rovatok