Index Vakbarát Hírportál

Magyarország kilátásairól is előrejelzést közölt az IMF

2023. április 11., kedd 15:52

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint összességében minimálisan romlottak a globális gazdaság idei kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta. Az IMF kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 2,8 százalékkal nő a januárban várt 2,9 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3,1 százalékról 3 százalékra mérsékelte a szervezet.

Tavaly 3,4 százalékkal nőtt a világgazdaság, amely az IMF szerint ismét erősen bizonytalan szakaszban van. Mindez javarészt az előző három év sokkjaival, így a koronavírus-járvánnyal és Oroszország ukrajnai inváziójával magyarázható.

A visszaesett kereslet élénkítése, az elhúzódó kínálati zavarok, a nyersanyagárak erőteljes növekedése egyebek között oda vezetett, hogy az infláció több évtizedes szintre emelkedett számos országban, ami viszont agresszív szigorításra késztette a jegybankokat.

Azt megelőzően, hogy néhány bank összeomlása megrázta a pénzügyi szektort, év elején már voltak jelek a világgazdaság stabilizálódására az Ukrajna elleni orosz invázió után, aminek következtében megugrott a nyersanyagok és energiatermékek ára. Ez jelentős irányváltásra és alkalmazkodásra kényszerített számos gazdaságot.

Így alakul az infláció

A világkereskedelmi forgalom tavaly 5,1 százalékkal bővült, idén az IMF prognózisa szerint 2,4 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal nő. Januári becsléséhez képest az idei forgalom alakulásával kapcsolatos adaton nem változtatott az IMF, a jövő évit 0,1 százalékponttal feljavította.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 96,36 dollár volt tavaly. Idén 73,13 dollár, jövőre pedig 68,90 dollár lehet az IMF szerint.

Az IMF a fejlett országokban 4,7 százalékos inflációt vár idén, és 2,6 százalékosat jövőre.

Idei inflációs előrejelzését 0,1 százalékponttal fölfelé módosították, a jövő évit nem változtatták a januári becsléshez képest. Az euróövezetben idén 5,3 százalékos, jövőre 2,9 százalékos, Japánban idén 2,7 százalékos, jövőre 2,2 százalékos, az Egyesült Államokba pedig idén 4,5 százalékos, jövőre 2,3 százalékos inflációra számít az IMF.

A fejlődő országokban idén 8,6 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos inflációra számít az IMF, idén 0,5 százalékponttal, jövőre 1,0 százalékponttal magasabbra a januárban jelzettnél. Tavaly a fejlett országokban 7,3 százakkal, a fejlődő országokban 9,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Rovatok