Index Vakbarát Hírportál

Durván visszaesett a forint a jegybank meglepetése után

2023. április 19., szerda 10:01

Akár már a jövő keddi ülésen hozzányúlhat az MNB a kamatfolyosó felső széléhez – derült ki a jegybank alelnökével készült interjúból. A piac ezt úgy értelmezte, hogy jegybanki lazítás jöhet, és a forintot vissza is ütötték a reggeli 371-es szintről egészen 377-ig az euróval szemben.

Hetek óta húzta a mézesmadzagot a forint a piac orra előtt, kerülgette az idei csúcsot, amit március elsején állított be 372,30-nál az euróval szemben.

Hétfő délelőtt azonban sikeresen ostromolta meg a fontos szintet a magyar deviza, és 372 alá kúszott az euróval szemben, ezzel beállította az idei csúcsot. Kedden tovább menetelt a forint, és az esti órákban az egyéves csúcsot is elérte, amely a 369,52-es értéknél húzódott. 

Szerda reggel azonban megjelent egy interjú a jegybank alelnökével, Virág Barnabással a Világgazdaság online felületén, amelyben azt mondta, hogy „a szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet.”

A bejelentés hatására a forint lefordult a szerda reggeli 371 közeli szintről, és egészen 377 fölé gyengült az euróval szemben, és egyelőre nem látjuk, hol áll meg az esésben.

Így áll most a forint

Az eurót szerda reggel hét órakor 371,30 forinton jegyezték. A jegybanki vezetővel készült interjú  után azonban mélyzuhanásba kezdett a fizetőeszközünk, Reggel 10 óra körül 376 felett járt, majd délhez közelítve már a 377-es szinten is átszáguldott az euróval szemben, ezzel már közel hat forintot gyengült.

A dollárral szemben is gyengült a magyar fizetőeszköz, a reggel hét órai 338,53 értékről 10 óra magasságában a 343-at közelítette, majd a lejtőn tovább csúszva 11 óra 38 perckor már 345 felett jár.

Rovatok