Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg magyar orvos kért hatósági bizonyítványt, hogy külföldre mehessen

2023. április 25., kedd 07:04

Nyilvánosságra hozták, hány orvos kért hatósági bizonyítványt, amellyel külföldön végezhet munkát. 2022-ben közel 800 orvos kért hatósági bizonyítványt többek között németországi, ausztriai vagy angliai munkavégzéshez. Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint a migrációs hullám továbbra is tart.

Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője a Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusán, Tapolcán mondott beszédet, amelyben kiemelte, a migrációs tendencia egyelőre nem változik az orvosok körében.

A közzétett adatokból kiderült, külföldi munkavégzés miatt hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma 2012-ben volt a csúcson, akkor 1106-an kértek ilyen igazolást – ideértve azt a 166 főt is, aki tanulási céllal érkezett akkor Magyarországra –, tavaly 789 fő igényelt hatósági bizonyítványt, köztük 367 fő volt a külföldiként nálunk tanult – írja a napi.hu.

252 fő volt azon orvosok száma, akik első alkalommal kérték a dokumentumot, egy évvel korábban pedig 245 orvos kért angliai, németországi vagy ausztriai munkához igazolást.

A legfrissebb nyilvánosságra hozott adatok szerint 2019-ben 748, 2020-ban 702, 2021-ben 733, 2022-ben 789 orvos számára adtak igazolást, amivel külföldön dolgozhatnak. 

Az ápolók utánpótlása is döcögős

Az adatok szerint az alapnyilvántartásban 273 391 szakdolgozó szerepelt. 41 százalékuk ápolói szakképesítéssel. Működési engedéllyel 112 309 fő rendelkezett, mintegy 45 százalékuk ápolói szakképesítéssel.

Legrosszabb, mindössze 39 százalékos ez az arány a 35–39 évesek körében. A valamilyen egészségügyi szakképesítést szerzők 50-55 százaléka aktív, a legfiatalabbak vannak a legkevesebben: a 2022-ben végzettek mindössze 25 százaléka dolgozik ténylegesen az egészségügyben.

Az adatok azt mutatják, hogy meglehetősen lapos az utánpótlási görbe, a következő tíz évben nagyságrendekkel többen mennek majd nyugdíjba, mint ahányan a helyükbe léphetnének – figyelmeztetett Páva Hanna. 

A MOK tagsága stabil

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, az eddig feldolgozott adatok szerint több mint 33 ezer ember jelezte, hogy a kamara tagja akar maradni. „Kedves kollégák és a Magyar Orvosi Kamara által érdeklődők” – kezdte meg beszédét Kincses Gyula MOK-elnök a kamara közösségi oldalán.

Az eddig feldolgozott adatok alapján több mint 33 ezer ember, azaz a tagság több mint kétharmada jelezte, hogy saját, szabad akaratából a kamara tagja akar maradni, mert fontosnak tartja a szakma autonómiáját, függetlenségét és a kollektív érdekérvényesítést

– jelentette ki Kincses Gyula.

Takács Péter egészségügyi államtitkár azonban indifferensnek nevezte a 33 ezer orvos kamarai tagságát.

Én nagyon sok olyan kollégát ismerek, aki ugyan a jelenlegi elnökség céljaival meg módszereivel nem ért egyet, de harminc éve kamarista és visszalépett az Orvosi Kamarába. Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget

– mondta Takács Péter.

(Borítókép: Luis Alvarez / Getty Images)

Rovatok