Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor nincs egyedül a világban ezzel az égető problémával

2023. április 25., kedd 18:42

Az elöregedő társadalmakkal rendelkező magas, illetve közepes jövedelmű államoknak egyre több külföldi munkaerőre van szükségük – világított rá a washingtoni székhelyű Világbank kedden ismertetett jelentésében. Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban bejelentette, hogy 500 ezer fő új munkaerőre lenne szüksége az országnak az iparpolitikai célok eléréséhez, és ebből 300 ezer fő valószínűleg külföldi vendégmunkás lenne.

„Az a helyzet, hogy az iparpolitikai számok szerintem stimmelnek, Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz 500 ezer új munkaerőre” – mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány arra számít, hogy 180-200 ezer főnyi további munkaerő bevonható belső forrásból, és ezen túlmenően a 300 ezer főnyi vendégmunkáslétszám-bővüléssel ki is jöhet a félmilliós munkaerő-növekmény.

Azonban nem csak Magyarország küzd munkaerőhiánnyal, a Világbank dokumentuma szerint ugyanis a rohamos demográfiai változások egyre szükségesebbé teszik a migrációt, ami globális versengéshez fog vezetni a munkaerőért és a szaktudásért.

A Világbank felhívta a figyelmet arra is, hogy számos ország csak külföldről érkező munkaerővel lesz képes fenntartani gazdaságát és társadalombiztosítási rendszerét.

„Világszerte a bevándorlás erős fejlesztési hajtóerőnek bizonyult, ami több száz millió ember, a családjaik és az őket befogadó társadalmak életét is jobbá tette” – írták a jelentés összeállítói. Hangsúlyozták, hogy amennyiben a migrációt megfelelően irányítják, akkor az javítja a jólétet.

A jelentés szerint a magas és közepes jövedelmű országok társadalmai gyors iramban öregszenek.

„Az alacsony jövedelmű országok lakossága növekszik, de a fiatal emberek úgy lépnek a munka világába, hogy nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel a globális munkaerőpiacon” – idéz a dokumentumból az MTI.

A Világbank mindemellett kiemeli, hogy ugyan a célországok előjoga szabályozni a bevándorlást, de a migránsok kitoloncolása, illetve elutasítása „embertelen bánásmódhoz vezethet”. A nemzetközi pénzügyi szervezet ezért a migráció jobb szabályozását szorgalmazza.

Megvalósulhat Orbán Viktor terve

180-200 ezer főnyi további munkaerő bevonható belső forrásból – mondta az Indexnek Horváth András, a Magyar Bankholding vezető közgazdásza.

A közbeszédbe bekerült 500 ezer főnyi új munkaerő realitásával kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar foglalkoztatási ráta további 2,5-3 százalékpontos növekedése elméletileg lehetséges, ha a legfejlettebb munkaerő-piacú európai országokkal vetjük össze a hazai foglalkoztatási rátát.

Az inaktív munkaerő-állománynak a földrajzi elhelyezkedése és a képzettségi szintje jelentősen eltér a munkaerőpiaci szereplők által elvárttól, így itt több és erőteljes szakpolitikai beavatkozás is szükséges lehet, mielőtt valóban az elsődleges munkaerőpiac részesei lehetnek

– állapította meg lapunknak az elemző.

Horváth András emellett rávilágított, hogy ezen túlmenőn a 300 ezer főnyi vendégmunkáslétszám-bővüléssel ki is jöhet a félmilliós munkaerő-növekmény.

Viszont ez a létszám a jelenlegi szint háromszorosa, így ez a növekedés első körben jelenthet kihívást, de ez érdemi országmarketinggel és külföldi toborzással, illetve a külföldi munkaerő munkavállalási szabályainak további könnyítésével szerinte elérhető cél, figyelembe véve a régiós országokban munkát vállaló vendégmunkáslétszámot.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok