Index Vakbarát Hírportál

Serpák nélkül ért fel a csúcsra a Shell

2023. május 4., csütörtök 13:28 | aznap frissítve

A várakozásokat felülmúlva rekordnyereséget könyvelhetett el a Shell az első negyedévben. A holland olajipari óriás mindezt a csökkenő olaj-, valamint a gázárak fémjelezte piaci környezetben érte el. A kiváló pénzügyi eredmények azonban nem mindenki tetszését nyerték el.

Rekordnagyságú, 9,6 milliárd dolláros nyereséget ért el a Shell az idei első negyedévben – számolt be a The Guardian. Mindezt annak ellenére, hogy az olaj, illetve a gáz világpiaci ára visszafordult a tavalyi csúcsszintekről.

Az eredmény felülmúlta a várakozásokat, az elemzők által várt 7,96 milliárd dollárt, valamint a tavalyi utolsó negyedéves – akkor szintén rekordnak számító – 9,1 milliárd dolláros nyereséget is túlszárnyalta.

Erős eredményt és robusztus működési teljesítményt értünk el a folyamatos volatilitás mellett

– mondta Wael Sawan, a Shell vezérigazgatója.

A kiváló eredmények mosolyt csaltak Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának arcára, amely a következő három hónapra 4 milliárd dollárnyi osztalék kifizetésére tett javaslatot a részvényesek felé.

A brit–holland energiaipari konszern szerint az izmos profit a vállalat kereskedelmi részlegének munkáját dicséri, amely megoldást talált a csökkenő energiaárak ellensúlyozására.

Az első negyedévben átlagosan 81,7 dollár volt az olaj hordónkénti világpiaci ára, az előző év azonos időszaki 102,2 dollárhoz képest, amikor Oroszország ukrajnai inváziója aláfűtött az energiaáraknak.

Rekordok rekordok hátán

A Shell a teljes 2022-es évet is rekordnyereséggel zárta, köszönhetően főként a tavalyi negyedik negyedéves, vártnál jobb teljesítménynek. A 40 milliárd dolláros nyereség több mint duplája volt a 2021-esnek, annak ellenére, hogy a fénysebességre kapcsoló energiaárak mellé még nyereségadót is a nyakába kapott a vállalat.

Nyereség van, felelősségvállalás nincs

Az egyik brit olajipar-ellenes lobbicsoport szerint a kormányoknak még vaskosabb adóterheket kellene az olajtársaságok nyakába sózni, ellensúlyozva azok „obszcén magas” nyereségeit.

A brit kormány következetesen elmulasztotta megadóztatni a rekordnyereségeket, miközben egyre több ember sodródik üzemanyag-szegénységbe a magas benzin- és gázolajárak miatt

– mutatott rá a lobbicsoport egyik aktivistája.

A hét elején a British Petrol (BP) is kiváló negyedéves eredményt tett közzé. Bár az idei első három hónapban elért 4,96 milliárd dolláros nyereség elmarad az előző év azonos időszakában felmutatott 6,2 milliárd dollártól, ám jóval meghaladja az elemzők által várt 4,3 milliárd dolláros szintet.

A Christian Aid nemzetközi jótékonysági szervezet megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezett brit felnőttek körében mindenki helytelennek tartja, hogy az olajtársaságok anélkül könyvelhetnek el rekordnyereségeket, hogy felelősséget vállalnának a klímaválság előidézésében játszott szerepükért. Tízből hatan úgy gondolják, hogy a brit kormánynak adókat kellene kivetnie a fosszilis tüzelőanyagokból származó nyereségre. „Az Egyesült Királyság kormányának gondoskodnia kell arról, hogy a fő környezetszennyezők teljesítsék erkölcsi felelősségüket az általuk okozott károk helyreállításában” – mondta Patrick Watt, a szervezet vezérigazgatója.

Rovatok