Index Vakbarát Hírportál

Válságülést hívtak össze az olaszoknál, bajban a spagetti

2023. május 6., szombat 20:59

Hiába csökkent a búza ára, az infláció mértékének több mint kétszeresével nőtt a tésztafélék ára Olaszországban, ami miatt válságstábot állítottak fel.

Válságtanácskozást hívott össze Adolfo Urso olasz ipari miniszter, miután az ország egyik kedvenc alapélelmiszerének ára az eget verdesi. A tészta ugyanis az olasz infláció mértékének több mint kétszeresével emelkedett – írja a Reuters.

A spagetti, illetve egyéb tésztafélék ára 17,5 százalékkal nőtt márciusban az előző év azonos időszakához képest annak ellenére, hogy a búza ára csökkent. Az év harmadik hónapjában átlagosan 8,1 százalékkal nőttek az olasz fogyasztói árak.

A minisztérium közölte: a szokatlan ármozgások hátterének kiderítése és nyomon követése céljából hívta össze a válságtanácsot május 11-re, amit a kormány által kijelölt inflációs felügyelet vezet, de az illetékes hatóságok, valamint a kereskedelmi szövetségek képviselői is helyet kapnak az asztalnál.

Áprilisban az azt megelőző hónaphoz képest is nagyobb volt az infláció (8,8 százalék) éves viszonylatban, ami az energiaárak emelkedésének tudható be – derül ki az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) adataiból, míg a maginfláció 6,8 százalékkal emelkedett év/év alapon.

Rovatok