Index Vakbarát Hírportál

Ígéret Moszkvából Magyarországnak: rátaposnak a gázpedálra

2023. május 25., csütörtök 20:34

A Roszatom vezérigazgatója szerint rendkívül fontos nekik a paksi beruházás, és még gyorsabban szeretnék azt végrehajtani, mint ahogy tervezték. Alekszej Lihacsov szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne hagyják cserben az országot.

„A Roszatom szakemberei a világjárvány és a szankciók ellenére »egy percre sem álltak le« a paksi atomerőmű építésével Magyarországon” – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a Nyevszkij Nemzetközi Környezetvédelmi Kongresszuson.

Függetlenül az Európai Unióval való kapcsolatunktól, ez a projekt rendkívül fontos számunkra. Kétségtelen, hogy az egyik fő prioritásunk volt, most is az, és az is lesz. Az építkezés a világjárvány és a szankciók ellenére sem állt le

– hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Roszatom vezetője elmondta, hogy magyarországi partnerei „még gyorsabban szeretnék előrevinni a projektet, hogy az évtized végére az országnak meglegyen az első blokkja”. „Ehhez pedig bizonyos szervezési és jogi erőfeszítésekre van szükség. Mindent megteszünk, hogy ne hagyjuk cserben kollégáinkat” – mondta a Roszatom vezetője.

Hosszú távú garancia

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter csütörtökön, mielőtt Brüsszelbe utazott, ismét megerősítette, hogy a kormány nem támogat olyan EU-s szankciót, amely kihatással lenne az atomenergiára. Emellett a tárcavezető arról is beszélt, hogy energiaellátás szempontjából azok az országok lesznek biztonságban, melyek saját maguk elő tudják állítani a szükséges energiamennyiséget. Magyarországon ez a nukleáris energiát jelenti, ez képes a nemzetközi energiapiacok bizonytalanságától védelmet biztosítani.

Ennek hosszú távú garanciái a paksi erőmű új blokkjainak megépítésében rejlenek

– hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy az erről szóló szerződéseket már több mint 9 éve megkötötte Magyarország, de ezek jogi, technikai és fizikai részletei felett is némileg eljárt az idő, így ahhoz, hogy a beruházást felgyorsítsa a kormány, módosítania kell az építés kivitelezési és pénzügyi  szerződéseit is .

EZT A MAGYAR VEZETÉS MOSZKVAI TÁRGYALÁSAI SORÁN MEG IS TETTE, AZONBAN AZ EURÓPAI SZABÁLYOZÁS ÉRTELMÉBEN CSAK AKKOR LÉPHETNEK ÉLETBE, HA AZOKAT AZ EURÓPAI UNIÓ JÓVÁHAGYJA.

A szerződéstervezetet be is nyújtotta a kormány az Európai Bizottsághoz, amit a brüsszeli testület jóváhagyott.

Az új paksi blokkok teszik lehetővé, hogy Magyarország  a legszigorúbb nukleáris biztonsági feltételek teljesítése mellett hosszú távon is fenn tudja tartani a rezsitámogatások rendszerét  húzta alá Szijjártó Péter.

(Borítókép: Alekszej Lihacsov 2017. október 4-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok