Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul óriásit lépett az egyik magyar bank

2023. május 25., csütörtök 08:59

A Magyar Fejlesztési Bank 1,125 milliárd dollár összegben vont be forrást a nemzetközi pénzügyi piacról – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 2023. május 24-én sikerrel 5 év 1 hónapos futamidejű devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, amelynek során 1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be, európai befektetőktől, több mint 50 befektetővel folytatott egyeztetést követően.

Ez volt a bank történetének eddigi legnagyobb kibocsátása.

A kötvények iránt jelentős kereslet mutatkozott, melynek eredményeképp az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamat mellett jutott forráshoz az MFB – áll a minisztérium közleményében.

Jelentős forrásbevonás történt

A tárca tájékoztatása szerint a sikeres kibocsátás és a tapasztalt érdeklődés jól példázza, Magyarország és a magyar gazdaság iránt a nemzetközi piaci bizalom töretlen, hazánkat és az MFB-t a nemzetközi pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők.

A kötvénykibocsátáson realizált forrásbevonás hozzájárul, hogy az MFB – a jelenlegi kedvezőtlen hitelezési környezetben – tovább erősítse kiemelt szerepét a magyar gazdaság finanszírozásában, kedvező forrásokat biztosítva a hazai vállalkozói szektor számára.

Rovatok