Index Vakbarát Hírportál

Telt ház várható pünkösdkor a hazai szálláshelyeken

2023. május 25., csütörtök 17:53

Országszerte megtelnek a vízpartok és strandok május utolsó hosszú hétvégéjére. Pünkösdre már most több mint 420 ezer vendégéjszakát foglaltak le a magyarországi szálláshelyekre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint.

Megélénkült az utazókedv, ezért a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban már most több éjszakát regisztráltak a belföldiektől, mint tavaly ilyenkor pünkösd előtt – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, hogy a vidéki szálláshelyek számíthatnak a vendégforgalom mintegy 70 százalékára, míg az előfoglalások több mint 30 százaléka a fővárosba szól. Mind a hazai, mind a nemzetközi turisták körében a Balaton a legnépszerűbb vidéki úti cél.

Idén több külföldi érkezik pünkösdre 

Az előző évben az ünnep előtt regisztrálthoz képest 7 százalékkal több a külföldi előfoglalás – mutatott rá Juhász Szabolcs, az MTÜ szakmai igazgatója a közleményben.

Hozzátette, az Európa-liga hónap végi, budapesti döntőjére érkező versenyzők és szurkolók is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ismét egy erős májust zárjanak.

Részletezték, hogy a hosszú hétvége foglalásainak 37 százalékát külföldiektől, 63 százalékát belföldiektől regisztrálták. Budapesten a külföldi foglalások aránya 67 százalékos, vidéken az arány éppen fordított, a fővároson kívüli desztinációkban 77 százalékos aránnyal a belföldiek lesznek többségben.

A vízparti pihenés a legnépszerűbb

Az európai turisztikai hivatalokat tömörítő szervezet, a European Travel Commission szerint a vízparti pihenés számít az európai turisták legjobban kedvelt szabadidős tevékenységének, amit a városlátogatás, valamint a kultúra és örökségek meglátogatása követ.

Budapest után a legkeresettebb úti célok a fürdőélményt kínáló vidéki települések

 – írták a közleményben.

A külföldiek közül elsősorban Hévízen, Bükön, Siófokon, Hajdúszoboszlón pihennek majd, a belföldiek viszont leginkább Balatonfüredet, Siófokot, Hajdúszoboszlót és Zalakarost részesítik előnyben pünkösdkor Budapest mellett – tették hozzá.

A szálláshelyek nemcsak nagyobb vendégforgalomra, magasabb bevételekre is számíthatnak.

A belföldi vendégek pihenését a SZÉP kártyákon elköltésre váró 113 milliárd forintnyi összeg is segíti. A várhatóan a kedvező időjárási körülmények is tovább növelik az előző évesnél aktívabb foglalási kedvet –olvasható az MTÜ közleményében.

Rovatok