Index Vakbarát Hírportál

470 millió forintért eladó a soha meg nem épült Balatonring

2023. május 26., péntek 16:16

2012-ben licitre bocsátották, majd 2013-ban felére csökkentették az eladási árát, ám így sem kellett senkinek a sávolyi MotoGP-pálya területe. Tíz évvel később újra megpróbálják értékesíteni, ezúttal 470 millió forintért vihető. Eredetileg másfél milliárdért kínálták eladásra.

470 millió forintos minimáláron hirdette meg eladásra a csaknem 200 hektárnyi területű Balatonringet a Cég-Controll Kft. Sávoly belterületén. A nyilvános pályázati felhívás szerint négyzetméterenként 240 forintért kínálják a Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Kft. ingatlanát – írja a 24.hu.

Részben közművesített fejlesztési területről van szó 2,5 kilométerre az M7-es sztrádától és 50 kilométerre a horvát határtól, amit eredetileg a MotoGP magyar nagydíja helyszínének szántak.

A pályázatban az áll, hogy a fejlesztési terület a rekultivációra alkalmatlan, az ingatlant jelenleg elburjánzott növényzet jellemzi, és a jelenlegi szabályozás értelmében a területen sportlétesítmények létesíthetők.

Az ingatlant terheli:

A Balatonring területe korábban mezőgazdasági művelés alatt állt, a fejlesztések alatt azonban eltávolították a termőréteg jelentős részét, így készült el a pálya nyomvonalának alapja.

A lap szerint a felszámoló a pályázati ajánlatokat a vételár nagysága és a fizetési feltételek szerint bírálja el, ahol 99 százalékos súllyal bír a vételár és csupán 1 százalékos súlyt képvisel a vételár minél előbb történő kifizetése. A minimálárnál alacsonyabb összegért nem vásárolható meg a terület.

Fél áron sem kellett senkinek

2012-ben licitre bocsátották, amely másfél milliárd forintról indult, ám a második árverezési körben sem jött rá ajánlat. Pár hónappal később maradt ugyan a kikiáltási ár, de a föld annak 50 százalékáért lett volna elvihető.

A Balatonring rövid története

A magyar állam összesen 35 milliárd forintot (20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát) adott volna a gyorsaságimotor-pályára, amelynek alapkövét 2008 őszén tették le, földmunkáit 2009 nyarán kezdték. A Pénzügyminisztérium szakértői azonban kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring megépítését, így az építkezés 2010 tavaszán félbeszakadt.

A motorpálya 2008 óta kiemelt beruházásnak számít, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kormány biztosítja a gyorsított, szinte egyablakos ügyintézést az egyébként bonyolult közigazgatási hatósági engedélyeztetési eljárásban, de semmilyen anyagi segítséget nem nyújt.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után Jaczó Dániel, a Sávoly Termálcentrum Kft. jogi képviselője jelezte, hogy kérésükre a Fővárosi Törvényszék a pályázat felfüggesztéséről rendelkezett. A Sávoly Termálcentrum Kft., az első ranghelyi hitelező arra hivatkozott, hogy a pályázati felhívásban szereplő 470 millió forintnál jóval többet ér a 200 hektáros terület, nem járulnak hozzá az áron aluli értékesítéshez.

Rovatok