Index Vakbarát Hírportál

Árazási botrány a boltokban: megállapodhattak abban, mi mennyibe kerüljön

2023. május 26., péntek 11:37

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapos gyanúja szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal – többek között az Aldival, a CBA-val, egyes COOP-partnerekkel és a Tescóval – együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait. A megállapodás résztvevői így kiiktathatták az árversenyt, mesterségesen magas árszintet kialakítva – fedte fel közleményében a versenyhivatal.

A nemzeti versenyhatóság az elmúlt napokban országszerte tartott összehangolt rajtaütéseket az üdítőgyártó és -forgalmazó cég, illetve az üzletláncok telephelyein.

A lengyel Maspex-csoport magyarországi leányvállalatát, a Maspex Olympost – egy nagy hazai üdítőgyártót, többek között az Olympos, Kubu, Apenta, Topjoy és Nestea márkák magyarországi forgalmazóját – a HoReCa-ágazat vizsgálatában beszerzett bizonyítékok alapján már február óta vizsgálta a versenyhatóság.

A cég valószínűleg előírta partnereinek, hogy milyen minimumáron árulhatják termékeit a hazai vendéglátóegységekben, illetve nagykereskedelmi forgalmazás során

– világított rá közleményében a GVH. Az eljárás során lefoglalt dokumentumok alapján a versenyhivatal arra következtet, hogy az üdítőgyártó nem csupán a nagykereskedelmi és a vendéglátó szektorban, hanem valószínűleg a kereskedelmi szektorban, élelmiszer-forgalmazó partnereivel együttműködve is rögzítette az általa forgalmazott különböző ital- és egyéb termékek fogyasztói árait.

A megállapodás résztvevői így valószínűleg elkerülték az árversenyt az érintett üzletláncok boltjaiban az olyan, hazai fogyasztók körében népszerű márkák tekintetében, mint az Apenta, a Kubu vagy a Nestea

– írja a közleményében a versenyhivatal.

Az inflációt törik a vizsgálatokkal

Az újonnan a GVH látókörébe került piaci magatartás vizsgálata érdekében a nemzeti versenyhatóság 2023. május 23-án újabb versenyfelügyeleti eljárást indított a Maspex Olympos Üdítőital Gyártó Kft.-vel és számos élelmiszeripari forgalmazó partnerével szemben.

Az eljárás összehangolt helyszíni kutatásokkal (rajtaütésekkel) indult az érintett vállalkozások telephelyein, amelyek során a GVH szakemberei az elmúlt napokban országszerte gyűjtöttek bizonyítékokat a feltételezhető versenykorlátozásról

– olvasható a közleményben. A versenyhivatal ugyanakkor megjegyzi, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 ősze óta átfogó vizsgálatokkal dolgozik az infláció letörésén. A hatóság a közelmúltban zárta le gyorsított ágazati vizsgálatait a tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek hazai piacain.

A két vizsgálat megállapításai alapján a nemzeti versenyhatóság számos javaslatot fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a hazai élelmiszerárak csökkenéséhez, rövid és hosszabb távon egyaránt. A közzétett jelentésekben a GVH előre jelezte, hogy a fokozottabb verseny és a csökkenő árak érdekében kiemelt figyelmet fordít a kereskedelmi szektorra.

Rovatok