Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: A jövő gazdaságát alapozzák meg az uniós forrásokból tervezett beruházások

2023. május 26., péntek 19:17

Az Európai Unió helyreállítási alapja jelentős, mintegy 2300 milliárd forintos támogatással és annál nagyobb hitellel száll be az energetikai és zöld átmenetet támogató beruházásokba. A környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Zalaegerszegen egy fenntarthatóságról szóló konferencián pénteken.

Az európai uniós helyreállítási alap mintegy 2300 milliárd forintos támogatási összege és az azt meghaladó hitel jelentős részben energetikai, és ezzel a zöld átmenetet biztosító beruházásokról szól – ismertette Navracsics Tibor pénteken Zalaegerszegen.

Amit ma tudunk a jövő zöld gazdaságáról, azt ezekkel az uniós forrásokkal kívánjuk megalapozni

– jelentette ki a területfejlesztési miniszter a IV. GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállításon és Konferencián. Sürgeti a programok megvalósítását, szerinte ugyanis nagyságrendileg jelentős költségekről van szó, amelyek európai összefogást igényelnek más tagállamok esetében is.

A zöld átmenet tematikája, szakpolitikai keretrendszere az egyik leghangsúlyosabb programja az EB tevékenységének, amit a pandémia és az orosz–ukrán háború sem tudott felülírni

– idézte a minisztert az MTI. Megjegyezte, hogy a megújuló energiákhoz kapcsolódó ellátási hálózatok lehetővé teszik, hogy a nagy rendszerek kisebb ellátókra osztódjanak, ami sokkal decentralizáltabb fejlesztés- és iparpolitikát tesz lehetővé.

Megállapodtak a zöldítésről

Navracsics Tibor szerint a zalaegerszegihez hasonló konferenciák nemcsak a szakma számára jelentenek találkozási alkalmat, de a helyi, régiós politika részére is referenciapontnak számítanak.

Ilyen alkalmakkor találkozhatnak ugyanis a legkorszerűbb trendekkel, véleményekkel, a felsőoktatás és a tudomány eredményeivel, amelyek meghatározzák a zöld irányvonalat

– világított rá a miniszter.

A zalaegerszegi GreenTech szakkiállítás és konferencia zárónapjának programján szerepel a hidrogén energiatárolásban és közlekedésben betöltött szerepéről rendezett fórum, valamint a közösségi közlekedés, városi mobilitás és logisztika jövőjével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés – ismertette az MTI.

A NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a konferencián együttműködési megállapodást ír alá az ipari parkok zöldítése, a bérlőknek nyújtott szolgáltatások fenntarthatóvá tétele és a hidrogéntechnológia szakmai és gazdasági előnyeinek kiaknázása érdekében.

Rovatok