Index Vakbarát Hírportál

A Lufthansa húzza ki a csávából az olasz nemzeti légitársaságot

2023. május 26., péntek 18:19

A Lufthansa megveszi az ITA Airwayst, a szerződést a közeljövőben fogják véglegesíteni. A tranzakció lezárását követően az olasz légitársaság szorosan együtt fog működni a német vállalattal, ugyanakkor a Lufthansa-csoport részeként az ITA önálló légitársaság marad.

A Lufthansa-csoport megegyezett az olasz gazdasági és pénzügyminisztériummal, így a német cég 325 millió eurós tőkeemelést hajt végre az ITA Airways légitársaságban – derült ki a Lufthansa közleményéből, amelyet az Airportal szemlézett.

Ennek értelmében a Lufthansa az olasz nemzeti légitársaság 41 százalékos kisebbségi tulajdonosává válik.

Az ITA Airways jelentős mennyiségű friss tőkéhez jut, ugyanis a megállapodás részeként az olasz állam is 250 millió eurós tőkeemelést hajt végre. A portál beszámolója szerint a Lufthansa opciót szerzett az olasz légitársaság összes részvényének egy későbbi időpontban történő felvásárlására, ezek vételára a légitársaság későbbi üzleti teljesítményétől függ.

A szerződést a közeljövőben fogják véglegesíteni. A tranzakció lezárását követően az olasz légitársaság szorosan együtt fog működni a német vállalattal a szinergiák minél jobb kihasználása érdekében.

A Lufthansa közleménye szerint a csoport bázisországain és az Egyesült Államokon kívül Olaszország jelenti a legfontosabb piacot a cég számára. Az ITA Airways 2020 novemberében alakult, és mintegy 4000 alkalmazottat foglalkoztat. (Ez az a cég, amely megörökölte az Alitalia járatait annak 2021-es csődje után.)

A római székhelyű légitársaság évente több mint 10 millió utast szállít, és 66 Airbus repülőgépből álló flottát üzemeltet. Az ITA Airways március 29-én közölte, hogy 2022-ben 486 millió eurós nettó mínuszt könyvelt el, amiért a magas üzemanyagköltségeket és a világjárvány hatásait okolta. A Lufthansa-csoport részeként az ITA önálló légitársaság marad.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok